Hrvatska: okrugli sto o budućnosti štampe

Hrvatska: okrugli sto o budućnosti štampe

4.3.2009. u Zagrebu je, u organizaciji Matice hrvatske i Fakulteta političkih znanosti, održan okrugli sto na temu "Budućnost tiska".

Kako prenosi Večernji list, na okruglom stolu se raspravljalo o tome kakva je sudbina hrvatske štampe, hoće li kriza izazvati još veća otpuštanja novinara i da li će štampani mediji potpuno nestati. Predstavnici najvećih hrvatskih novina zaključili su da novine neće nestati, ali da će se morati prilagoditi tehnološkim promjenama i ekonomskim zahtjevima.

"Najbolje će proći novine koje kombiniraju tiskano izdanje i internet, budući da podaci pokazuju da će internet najviše i najbrže rasti jer nosi najveći broj čitatelja i oglašivača", rečeno je danas na okruglom stolu. Panelisti su zaključili i da će u budućnosti biti potrebna promjena mentalnog sklopa novinara, te okretanje analitičkom novinarstvu, koje bi trebalo vratiti vjerodostojnost štampanim medijima. Neki od panelista su iznijeli mišljenje da je kriza medija u Hrvatskoj "uvezena iz SAD-a".

Podaci pokazuju da je naklada novina u Hrvatskoj pala za 20-40%, da je prihod od marketinga manji za 30% u odnosu na prošlu godinu, te da nije isključeno poskupljenje dnevnih novina.

Izvor: Večernji list, HRT