AP: Vijesti koje su obilježile 2016. godinu

AP: Vijesti koje su obilježile 2016. godinu

AP: Vijesti koje su obilježile 2016. godinu

Američki predsjednički izbori na vrhu su liste događaja koji su obilježili godinu u medijima, prema izboru novinske agencije Associated Press.

Turbulentna predsjednička utrka i neočekivana pobjeda Donalda Trumpa nad Hillary Clinton na ovogodišnjim američkim predsjedničkim izborima najupečatljivija je vijest 2016. godine, smatraju urednici AP-ja.

Na drugom mjestu se našao Brexit, odluka većine Britanaca na referendumu u junu da napuste Europsku uniju. Naredna četiri mjesta zauzimaju nasilni i teroristički incidenti: slučajevi ubistava crnaca od strane američke policije koji su pokrenuli debatu o rasnim odnosima i pokret Black Lives Matter; junski oružani napad u gej klubu Pulse na Floridi, teroristički napadi širom svijeta, koji su zajedno odgovorni za više hiljada mrtvih, te napadi na policajce u SAD-u.

Na sedmom mjestu po izboru AP-jevog uredništva, koje bira najznačajnije priče godine od 1936. godini, nalazi se slučaj hakiranja e-mailova demokratske partije, koji je CIA kasnije proglasila djelom ruskih hakera koji su pokušavali da pomognu izbor Donalda Trumpa. Na osmom mjestu našao se sukob u Siriji, stalni pokušaji postizanja primirja i ogromne civilne žrtve koje ga prate. Posljednja dva mjesta liste ponovo okupiraju vijesti iz američke politike: previranja u američkom Vrhovnom sudu nakon smrti Antonina Scalije, te hakiranje e-mailova Hillary Clinton.

Među pričama koje nisu izglasane za prvih deset nalaze se smrt Fidela Castra, epidemija virusa Zika i izbjeglička kriza u Europi.

Izvor: AP