Vladi KS upućen zahtjev da novinare i medijske radnike uvrsti u prioritetnu listu za vakcinaciju protiv koronavirusa

Vladi KS upućen zahtjev da novinare i medijske radnike uvrsti u prioritetnu listu za vakcinaciju protiv koronavirusa

Vladi KS upućen zahtjev da novinare i medijske radnike uvrsti u prioritetnu listu za vakcinaciju protiv koronavirusa

Odluke o uvrštavanju novinara i medijskih radnika u prioritetne grupe za vakcinaciju nisu donesene u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, pišu BH novinari.

foto: pixabay

Udruženje BH novinari saopštilo je da su predstavnici tog udruženja i medija sa područja Kantona Sarajevo uputili su zahtjev članovima Vlade Kantona Sarajevo da novinare i medijske radnike uvrste na listu prioriteta za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Kako se navodi, Vlada Federacije BiH uputila je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti, ministru zdravstva dr. Harisu Vraniću i članovima Vlade Kantona Sarajevo u kojem je data instrukcija svim kantonima da donesu odluke o prioritetnim grupama za vakcinaciju sa preporukama da se nakon medicinskih i zdravstvenih radnika, starijih i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe stave policajci, prosvjetni radnici i pripadnici drugih profesija pogođenih pandemijom koronavirusa.

Većina kantona u Federaciji BiH je usvojila odgovarajuće odluke i novinare i medijske radnike već uvrstila među “druge profesije pogođene COVID-19”, a BH novinari pišu da je na osnovu takvih odluka vakcinisan određen broj novinara i medijskih radnika iz Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona.

BH novinari pišu da bi u skladu sa mogućnostima, odnosno brojem vakcina kojim raspolažu pojedini kantoni, uskoro trebala početi vakcinacija novinara i medijskih radnika i u drugim kantonima.

Medijski radnici su već ranije uvršteni na liste prioriteta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, a BH novinari pišu da takve odluke nisu donesene u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu.

Iz tog udruženja i redakcija medija sa područja Kantona Sarajevo podsjećaju da su od početka pandemije koronavirusa do danas, na stotine medijskih radnika i radnica širom BiH bili zaraženi koronavirusom, kao i da su mnogi od njih preminuli od posljedica zaraze.

“S obzirom na ograničen broj vakcina koje su trenutno dostupne građanima Kantona Sarajevo, napominjemo da ne očekujemo da medijski djelatnici budu u istom rangu sa zdravstvenim radnicima, hroničnim bolesnicima ili osobama starijim od 65 godina, koji svakako trebaju imati nulti prioritet pri vakcinisanju”, pišu BH novinari.

“Međutim, zbog prirode posla koji obavljaju i svakodnevnih kontakata sa velikim brojem ljudi, novinari, snimatelji, fotoreporteri i drugi članovi medijskih timova su u daleko većoj mjeri izloženi potencijalnoj zarazi u odnosu na osobe koje imaju mogućnost raditi od kuće ili isključivo u kancelariji”, piše u pismu potpisanom od strane medijskih redakcija: Klix, Radio Sarajevo, portal Depo, Žurnal, Oslobođenje, Slobodna Bosna, Federalna novinska agencija i Udruženje BH novinari.

Kako pišu BH novinari, predstavnici tih redakcija smatraju da su navedeni razlozi, jedini utemeljeni razlozi za stavljanje novinara i svih drugih medijskih djelatnika na prioritetnu listu u rangu sa policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima i uposlenicima drugih javnih institucija koji također dolaze u kontakt sa velikim brojem osoba, i to na način kako je to već riješeno u drugim kantonima u Federaciji BiH.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.