UNS: Naslovnim stranama tabloida u Srbiji prekršeni zakoni i novinarski kodeksi

UNS: Naslovnim stranama tabloida u Srbiji prekršeni zakoni i novinarski kodeksi

UNS: Naslovnim stranama tabloida u Srbiji prekršeni zakoni i novinarski kodeksi

Novinarska udruženja iz Srbije su i ranije osuđivala objave tabloida o ovom slučaju.

foto: Unsplash

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je današnje naslovnice tabloida “Srpskog telegrafa” i “Informera” koji su objavili iskaz višestruko osuđivanog Ninoslava Jovanovića gdje su narušeni dostojanstvo i privatnost maloljetne žrtve, što je zakonom i novinarskim kodeksom te zemlje zabranjeno.

U objavljenom iskazu koji je Jovanović dao policiji i tužilaštvu opisuje se zlostavljanje maloljetne žrtve. Objavljivanje naslovnica osudilo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje očekuje da reaguje i državno tužilaštvo.

“Današnje naslovne strane pojedinih tabloida predstavljaju samo dno medijskog nemorala i bestidnosti. Ministarstvo kulture i informisanja sa najdubljim gnušanjem ocenjuje da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama”, piše u saopštenju ministarstva.

Udruženje novinara Srbije je podsjetilo na član 79. Zakona o javnom informisanju i medijima koji propisuje da „opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme se povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“, i na Kodeks novinara Srbije gdje se kaže da je novinar „dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina…“.

Ranije su Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili objavljivanje teksta srbijanskog tabloida “Kurir” gdje je utvrđeno da se objavljivanjem ispovijesti Jovanovića vršila njegova promocija dok se tada za njim još uvijek tragalo zbog otmice maloljetne djevojčice.

Izvori: UNS, NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.