UN: Ometanje pristupa internetu je kršenje ljudskih prava

UN: Ometanje pristupa internetu je kršenje ljudskih prava

UN: Ometanje pristupa internetu je kršenje ljudskih prava

Zemlje koje svojim građanima namjerno onemogućavaju ili ometaju pristup internetu krše njihova ljudska prava, kaže se u rezoluciji UN-a.

Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo je rezoluciju o slobodi govora online, osuđujući države koje svjesno svojim građanima uskraćuju ili ometaju pristup internetu.

Neobavezujuuća rezolucija UN-a počiva na temeljima prethodnih dokumenata o digitalnim pravima, podvlačeći UN-ov stav da "ista prava koja ljudi imaju offline moraju biti zaštićena i online", s dodatnim fokusom na cenzuru interneta i ukidanje pristupa webu, prakse koje je Vijeće oštro osudilo i nazvalo kršenjem ljudskih prava.

Rezolucija je usvojena konsenzusom ali je naišla na neslaganje predstavnika Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Južnoafričke Republike i Indije, koji su tražili da se izbaci pasus o "osuđivanju ometanja pristupa internetu".

Rezolucija nije pravno obavezujuća ali daje potporu i legitimitet organizacijama koje se bore za slobodu govora i predstavlja dodatni pritisak na autoritarne režime koji imaju praksu ukidanja pristupa internetu, kao što je u posljednjih nekoliko godina čest slučaj u Turskoj.

Izvor: The Verge, Tech Crunch