Ugrožena sigurnost novinara na sjeveru Kosova

Ugrožena sigurnost novinara na sjeveru Kosova

Ugrožena sigurnost novinara na sjeveru Kosova

SafeJournalists navodi da je dokumentovano sedam napada na novinare u posljednje vrijeme.
 
foto: Pixabay/ Ilustracija
 
Aktuelna politička dešavanja na Kosovu ponovo su uzburkala atmosferu i dovela do ometanja te onemogućila novinare da kredibilno i bez prepreka obavljaju svoju novinarsku dužnost, javlja mreža SafeJournalists, podsjećajući da je  dokumentovano sedam incidenata koji uključuju napade na novinare i medijsko osoblje u gradovima koji se nalaze u sjevernom dijelu Kosova.
 
Napadi obuhvataju i fizičku agresiju, dodaje mreža, navodeći primjer koji uključuje redakciju portala Periskopi, kao i slučajeve uništavanja i vandalizacije imovine koja pripada medijskim radnicima i njihovim redakcijama, kao što su TeVe1, Dukagjini, Kallko i Top Cһannel. Automobil TeVe 1 je, nakon što je vandalizovan kamenjem i farbom, zapaljen. 
 
SafeJournalists dodaje da novinari postaju meta napada lokalnog stanovništva kada mještani primijete njihove mikrofone, logotipe u/na automobilima, kao i kada čuju da govore albanskim jezikom. U Zvečanu su novinari medija koji objavljuju na albanskom bili primorani da se na sat vremena sklone u zgradu Opštine kako bi spriječili nove napade na njih. Takođe, SafeJournalists piše da i novinari iz srpskih medija ovih dana tvrde da kosovski zvaničnici diskriminišu medije. Posljednji primjer je zabrana ulaska u opštinu Zvečan koji je prijavila novinarka portala Kosovo online, navodeći da je obrazloženje za to “da je srpske nacionalnosti, te da stoga ne može da uđe”.
 
Udruženje novinara Kosova (AJK) smatra da je ova situacija veoma zabrinjavajuća zbog činjenice da su novinari obično glavne mete svih frakcija prisutnih tokom protesta i nereda na sjeveru Kosova. 
 
“Štaviše, na osnovu svedočenja naših kolega može se zaključiti da su uslovi rada u Zvečanu neoptimalni, posebno u odnosu na neadekvatno obezbeđivanje zaštitne opreme. Trenutni status novinara izaziva zabrinutost i strepnju u pogledu dešavanja koja mogu biti još opasnija u budućnosti”, piše SafeJournalists.
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, poziva međunarodne organizacije prisutne na Kosovu, odgovorne za obezbjeđivanje stabilnosti, da prioritizuju zaštitu novinara i promovišu sigurno okruženje za obavljanje profesionalnih novinarskih dužnosti, ali i sve državne i lokalne zvaničnike da osiguraju jednak tretman svim novinarima na Kosovu.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.