U Ukrajini ubijen ruski novinar Rostislav Zhuravlev

U Ukrajini ubijen ruski novinar Rostislav Zhuravlev

U Ukrajini ubijen ruski novinar Rostislav Zhuravlev

Proteklog vikenda u Ukrajini su ranjena četiri medijska radnika, jedan poginuo.

foto: Screenshot YouTube / Al Jazeera English

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) zatražili su istragu ubistva novinara ruske novinske agencije RIA Rostislava Zhuravleva koji je ubijen tokom ukrajinskog napada u okupiranoj ukrajinskoj regiji Zaporožje 22. jula ove godine.

Kako piše EFJ, ruska vojska je objavila da je ratni dopisnik Zhuravlev ranjen u ukrajinskom udaru u Zaporožju, te da je preminuo od posljedica ranjavanja tokom evakuacije prema zdravstvenoj ustanovi. Informaciju o njegovoj smrti potvrdila je i novinska agencija za koju je radio.

Osim toga, navodi se da su tog dana u Zaporožju ranjeni još i fotoreporter novinske agencije RIA Konstantin Mikhalchevsky, kao i dvojica medijskih radnika Izvestia-e, kamerman Dmitry Shikov i dopisnik Roman Polshakov.

Ruska vojska tvrdi da je napad izveden tzv. kasetnom municijom čija upotreba, kako smatraju brojne organizacije za ljudska prava i grupe za kontrolu oružja, predstavlja kršenje međunarodnog prava. O upotrebi kasetnih bombi se, kako piše Deutsche Welle, pregovaralo 2008. godine, nakon čega je više od 100 zemalja širom svijeta potpisalo Konvenciju o kasetnim bombama, kojom se zabranjuje upotreba, proizvodnja, skladištenje i transport kasetne municije.

Kasetnom municijom, 22. jula ranjen je i kamerman Deutsche Welle-a, Eugen Šilk, a iz ovog medija navode da je riječ o ruskoj municiji i napadu koji se desio kod ukrajinskog sela Družkivka na istoku Ukrajine. Deutsche Welle piše da se napad dogodio na vojnom poligonu ukrajinske vojske u Donbasu, udaljenom oko 23 kilometara od linije fronte, gdje je njihov tim snimao vježbe pucanja ukrajinske vojske, nakon čega su uslijedile eksplozije. Prema objašnjenju njihovog dopisnika Mathiasa Bolingera, ukrajinska vojska je potvrdila da je napad izvršen kasetnom municijom.

Novinarske organizacije EFJ i IFJ pozvale su zaraćene strane da pruže novinarima najbolju moguću zaštitu kako bi mogli sigurno obavljati svoje dužnosti.

Izvor: EFJ, IFJ, DW

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.