U Švicarskoj referendum o ukidanju pretplate za javne servise

U Švicarskoj referendum o ukidanju pretplate za javne servise

U Švicarskoj referendum o ukidanju pretplate za javne servise

Evropske medijske organizacije zabrinute su zbog mogućeg ugrožavanja informisanja javnosti.

foto: EJN/RaBe

Švicarci će 4. marta odlučivati na referendumu o ukidanju plaćanja takse za javne medije, što evropske medijske organizacije vide kao ugrožavanje informisanja javnosti i demokratskih vrijednosti. Taksu je prikupljala kompanija Billag, pa se i inicijativa za ukidanje izdataka zove NoBillag.

U zemlji jezičkih i kulturnih razlika, javni servisi koje vodi SRG SSR garantuju pristup informacijama na sva četiri jezika (švicarskom njemačkom, francuskom, talijanskom i retoromanskom) ali osigurava i socijalnu inkluziju i ujedinjenost društva.

„Javni servisi kroz svoje online, digitalne i kanale za zemaljsko emitovanje: RSI, RTR, RTS, SRF i SWI, plasira pouzdane vijesti i kvalitetno novinarstvo. Njihova misija je također da produkuju edukativni i zabavni sadržaj, čuvaju slobodu informisanja i omoguće razvoj informisane javne sfere“, piše Evropska federacija novinara i dodaje kako će pristup informacijama biti otežan osobama sa invaliditetom, budući da javni mediji imaju prilagođen program.

Godišnja medijska pretplata ne finansira samo javni servis, nego i 34 televizijske i radijske stanice širom zemlje u sva četiri govorna područja. Od toga devet radiostanica obavljaju funkciju community medija što je definisano po švicarskom zakonu o RTV emitovanju i namijenjeno je osiguranju otvorenog pristupa medijskoj produkciji i treningu, proizvodnji raznovrsnog lokalnog sadržaja na neprofitnom principu. Hiljade volontera, uključujući i doseljenike, su uključeni u produkciju sadržaja na programima koji se emituju na više od 25 jezika.

Lokalna i nekomercionalna produkcija ne bi preživjela bez finansiranja od građana, a ukidanje plaćanja takse bi ugrozilo raznovrsnost i kvalitet informacija, poručuju iz Svjetske asocijacije community radioemitera, Community medijskog foruma Evrope, Evropske unije emitera i Evropske federacije novinara, i dodaju kako bi prihvatanjem NoBillag inicijative Švicarska bila jedina evropska zemlja bez javnih medija.

Izvor: EFJ