U Crnoj Gori održan regionalni forum urednika

U Crnoj Gori održan regionalni forum urednika

U Crnoj Gori održan regionalni forum urednika

Učesnici foruma su, između ostalog, diskutovali o temama poput borbe protiv širenja dezinformacija na internetu, konstruktivnog novinarstva, prekogranične saradnje i govora mržnje.

foto: seenpm

Urednici i predstavnici medijskih nevladinih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske okupili su se u Njivicama u Crnoj Gori kako bi razgovarali o ulozi urednika u vraćanju povjerenja u medije.

Medijski profesionalci su na forumu koji je od 13. do 16. oktobra organizovan u okviru projekta Resilience, razmijenili svoja iskustva o održivosti medijskog djelovanja koje promoviše visokokvalititno novinarstvo.

Učesnici foruma su, između ostalog, diskutovali o temama poput borbe protiv širenja dezinformacija na internetu, konstruktivnog novinarstva, prekogranične saradnje i govora mržnje.

Stefan Janjić glavni urednik Fake News Tragača iz Srbije i jedan od govornika foruma je objasnio da proces borbe protiv širenja dezinformacija u toj zemlji obično zahtijeva i borbu protiv govora mržnje.

“Na temelju arhive naših analiza imamo 42 posto lažnog sadržaja koji sadrži neku vrstu govora mržnje ili toksičnog narativa. Na prvom mjestu o susjednim nacijama-apsolutni prvaci su Albanci, a zatim i Hrvatska, Bosna i Hercegovina, migranti i LGBT+ populacija ”, objasnio je Janjić.

Kako bi se borili protiv mrzilačkih narativa, Ognen Janeski urednik i voditelj TV 24 iz Sjeverne Makedonije, vjeruje da urednici moraju konstantno učiti.

“Ne radi se samo o učenju osnova a zatim o njihovoj nadogradnji, jer govor mržnje i diskriminacija uvijek pronalaze nove načine da prežive i uveliko se razlikuju od onih prethodnih. Dakle, to učite tokom svoje karijere-sve vrijeme ”, rekao je Janeski.

Tokom sljedeće projektne faze Resiliencea, urednici i novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske imaće priliku za produciranje prekograničnih priča.

O važnosti saradnje i prekograničnog izvještavanja na sastanku urednika govorila je Aleksandra Sobczak zamjenica glavnog urednika Gazete Wyborcza iz Poljske i jedna od glavnih govornica foruma koja je podijelila iskustva iz Evropske unije.

Kada je riječ o Gazeti Wyborcza, Sobczak je objasnila da je bilo mnogo izazova, kao i pozitivnih učinaka koji su nastali kao rezultat saradnje sa drugim medijima.

“Moram priznati da smo imali dosta nedoumica sa svih strana u tom učešću, ali nakon prvog eksperimenta smo shvatili da zahvaljujući tome dostižemo ogromnu publiku. Dakle, vrijedilo je to uraditi ne samo zbog demokratskih problema-borbe protiv propagande i dezinformacija, nego i zbog toga što je zahvaljujući toj saradnji naš posao rastao”, rekla je Sobczak.

Tokom foruma urednika, učesnici su pogledali i tri dokumentarna filma o ulozi medija u oblikovanju naše stvarnosti: “Patka”, “Collective” i “Junk Folder”.

Izvor: SEENPM

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.