Twitter ugasio sajtove za praćenje izbrisanih tvitova političara

Twitter ugasio 30 sajtova koji su pratili tvitove političara

Twitter ugasio sajtove za praćenje izbrisanih tvitova političara

Twitter je ugasio 30 web sajtova koji su arhivirali tvitove političara iz cijelog svijeta, prenose mediji.

Mreža web sajtova koji prate izbrisane tvitove političara i diplomata iz cijelog svijeta, pod nazivom Politwoops, više ne može pristupiti Twitteru. Kako prenosi Fondacija Open State (OSF), koja je razvila kod za prenošenje i arhiviranje izbrisanih tvitova, Twitter je u petak prekinuo pristup Politwoops sajtovima u 30 zemalja svijeta. Mjera dolazi nekoliko mjeseci nakon ukidanja pristupa američkoj verziji sajta u maju, a objašnjava se kršenjem uslova korištenja Twitterovog servisa.

"Zamislite kako bi napeto - užasavajuće čak - tvitanje bilo kada bi bilo nepromjenjivo i neopozivo? Nijedan korisnik ne bi trebao imati tu prednost nad drugima. I brisanje tvita je način izražavanja korisnika", kaže se u obrazloženju odluke koje su predstavnici Twittera poslali Fondaciji Open State i naglašava da Twitter ne razlikuje političare od drugih korisnika ove mikrobloging platforme.

Iz OSF-a navode da su ovu mrežu sajtova koristili novinari iz cijelog svijeta i da javnost ima pravo znati što političari govore i kako se to što govore mijenja. "Ono što političari javno govore, treba biti dostupno svima. Ovdje se ne radi o greškama u kucanju, nego o jedinstvenom uvidu u to kako se poruke izabranih političara mogu promijeniti bez upozorenja."

Izvor: Tech Crunch, The Verge