Twitter povećava broj dozvoljenih znakova

Twitter povećava broj dozvoljenih znakova

Twitter povećava broj dozvoljenih znakova

Popularna mikrobloging platforma najavila je povećanje svog čuvenog ograničenja od 140 karaktera na čak 10.000.

Foto: Pixabay

Twitter radi na razvoju funkcije koja bi korisnicima omogućila da postavljaju statuse duže od tradicionalnih 140 karaktera, piše portal Re/code.

Novi limit od čak 10.000 znakova korisnicima bi mogao postati dostupan već u naredna tri mjeseca, a promjena je izazvala burne reakcije kako korisnika, tako i medijske i tehnološke zajednice, koja se uglavnom slaže da je ideja o mijenjaju "karakteristike koja definiše Twitter" jako loša ideja i gubitak "same suštine" platforme koja stavlja naglasak na koncizno izražavanje.

Neki od komentatora najavu o povećanju limita povezuju sa već ranije najavljenom saradnjom sa Google-om, koja bi trebala rezultirati Twitterovom verzijom Facebookove opcije Instant Articles i smatraju da je najavljeno povećanje limita broja karaktera zapravo naznaka uvođenja opcije koja bi članke objavljivala direktno unutar Twittera, bez slanja čitalaca na web sajt izdavača.

Najava je potakla i ponovno pokretanje inicijative za uvođenje opcije editovanja tvitova, koju određena grupa korisnika već duže vrijeme zahtijeva.

Twitter još uvijek nije objavio zvaničnu izjavu povodom tih najava.

Izvor: Re/code, Slate, Ars Technica