Twitter ponovo dostupan u Turskoj

Twitter ponovo dostupan u Turskoj

Twitter ponovo dostupan u Turskoj

Korisnici Twittera u Turskoj ponovo mogu slobodno pristupiti ovoj društvenoj mreži.

Nakon trinaest dana blokada nad Twitterom je ukinuta zbog, kako se navodi, protuustavnosti odluke o zabrani. Turski premijer Recept Tayyip Erdogan krizirao je odluku Ustavnog suda o ukidanju zabrane društvene mreže Twitter, gdje je izjavio: „Mi smo obavezni postupiti po odluci Ustavnog suda ali je ne moramo poštovati, ja je ne poštujem".

Ukidanje Twittera naišlo je na kritike i proteste turskih saveznika u NATO-u i organizacijama za ljudska prava, koji su ga nazvali kršenjem prava na slobodu govora. Erdogan je odbacio ove kritike. „Twitter je komercijalna kompanija, koja prodaje jedan proizvod. I ne samo Twitter, YouTube i Facebook su također komercijalne kompanije. Svi imaju pravo odlučivati da li će kupiti njihov proizvod ili neće. To nema nikakve veze sa slobodama", kazao je Erdogan. Povratak turskih korisnika na Twitter pozdravljen je i od strane same kompanije.

Sud u Turskoj je donio presudu protiv zabrane YouTube-a, koju je Turska vlada blokirala nakon što je anonimno objavljen snimak rasprave turskih zvaničnika o mogućoj vojnoj operaciji u Siriji, no ova video platforma je još uvijek blokirana.

Izvor: Netokracija, Al Jazeera Balkans, Tanjug