Turski novinar osuđen na šest mjeseci zatvora

Turski novinar osuđen na šest mjeseci zatvora

Turski novinar osuđen na šest mjeseci zatvora

Novinar je izvještavao o zloupotrebi doniranog mesa za ljude u potrebi.

Foto: Screenshot Turkish minute

Komitet za zaštitu novinara osudio je izricanje šestomjesečne zatvorske kazne novinaru Sinanu Aygulu koji je osuđen zbog neovlaštenog ulaska u posjed tokom izvještavanja o zloupotrebi doniranog mesa za ljude u potrebi.

Predsjednik Udruženja novinara Bitlis i urednik Bitlis News-a Sinan Aygul je, kako piše Turkish minute, u augustu 2020. razotkrio da se meso donirano turskom Crvenom polumjesecu Kizilayu za ljude u potrebi koristilo u restoranu hotela koji je bio u vlasništvu tadašnjeg zastupnika vladajuće stranke AKP Cemala Tasara i njegovog brata Battala Tasara, koji je vodi ogranak Kizilaya u Tatvan distriktu. 

Aygul je tada objavio video snimak iz kuhinje hotelskog restorana na kojima su prikazane limene posude sa logom Crvenog polumjeseca. Istraga protiv novinara je pokrenuta nakon što su braća Tasar protiv njega podnijela krivičnu prijavu, a Battal Tasar je otpušten iz Kizilaya nakon objavljivanja ove priče.

Turkish minute navodi da je Aygul u januaru ove godine optužen za neovlašteni upad, a tužitelji su zbog toga tražili zatvorsku kaznu do godinu dana. U maju ove godine, sud je nakon "jednostavnog suđenja" koje uključuje presudu bez saslušanja, Aygula proglasio krivim, a 19. septembra mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci.

Komitet za zaštitu novinara piše da im je Aygul potvrdio da ne očekuje da će njegova žalba na ovu presudu biti uvažena i da vjeruje da će morati odslužiti šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

Iz Komiteta za zaštitu novinara su podsjetili da je novinar Aygul u junu ove godine fizički napadnut, a da su njegovi napadači pušteni na slobodu uz kauciju. Turski predstavnik Komiteta za zaštitu novinara Ozgur Ogret je rekao da nije u redu da njegovi napadači budu pušteni, a da novinar bude kažnjen zatvorom zbog izvještavanja o priči koja je bila u javnom interesu. 

Turkish minute piše da je Tursko udruženje savremenih novinara proglasilo Aygula jednim od najuspješnijih novinara 2020. zbog njegovog izvještavanja o zloupotrebi doniranog mesa Crvenom polumjesecu. Kizilay je, kako navode, organizacija koja često izaziva interes javnosti zbog tvrdnji o zloupotrebi donacija što je, između ostalog, zabilježeno i nakon snažnog zemljotresa koji se desio u Turskoj 6. februara ove godine, kada je otkriveno da su prodavali šatore koji su trebali biti donirani stanovništvu koji su ostali bez svojih domova.

Brojne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava redovno ukazuju na nepovoljno stanje za novinare i medije u Turskoj, a na loše stanje ukazuje i Indeks medijskih sloboda Reportera bez granica prema kojem se Turska trenutno nalazi na 165. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: CPJ, Turkish minute

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.