Švedska novinarka nestala u potonuću podmornice u Danskoj

Švedska novinarka nestala u potonuću podmornice u Danskoj

Švedska novinarka nestala u potonuću podmornice u Danskoj

Švedska freelance novinarka Kim Wall zadnji put je viđena kako se ukrcava na podmornicu sa izumiteljem Peterom Madsenom, o kojem je radila priču.

Foto: RSF

Podmornica na kojoj su Madsen i Wall bili jedini putnici isplovila je u četvrtak naveče i potonula sljedeći dan u danskim vodama. Madsen, koji je spašen i odmah potom uhapšen za ubistvo iz nehata, tvrdi da su uzrok potonuća bili tehnički problemi no danska policija smatra da je podmornica namjerno potopljena. Wall, koja je u trenutku smrti radila na priči o Madsenu i 18-metarskoj podmornici čiju je izgradnju finansirao crowdfundingom, nije pronađena ni nakon što je Nautilus izvučen iz vode. Kako prenosi BBC, Madsen je prvobitno tvrdio da se Wall iskrcala prije potonuća, da bi kasnije povukao tu izjavu.

Kim Wall je freelance novinarka koja živi između New Yorka i Pekinga i pisala je za Guardian, New York Times, South China Morning Post i Vice. Organizacije za zaštitu novinara pozdravile su upornost danske policije u rješavanju slučaja i utvrđivanju da li je nestanak Wall povezan sa njenim novinarskim angažmanom.

Izvor: BBC, The Guardian, RSF