Suspendovan Zoran Čegar

Suspendovan Zoran Čegar

Suspendovan Zoran Čegar

Rukovodilac Federalne uprave policije donio rješenje o suspenziji Čegara.
 
foto: CIN
 
Načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zoran Čegar je suspendovan, saopšteno je iz Federalne uprave policije.
 
"Nakon provedenih službenih radnji i inicijative Jedinice za profesionalne standarde, u skladu sa temeljnim principima vladavine prava i međunarodnim standardima, te uz dosljednu primjenu Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), bez prejudiciranja ishoda postupka koji se protiv imenovanog policijskog službenika vodi pred nadležnim organom FUP-a, rukovodilac Federalne uprave policije je donio rješenje o suspenziji policijskog službenika Zorana Čegara", navodi se u  saopštenju FUP-a.
 
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je 28. oktobra 2022. tražio od zamjenika direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensada Kormana da donese rješenje o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije u Federalnoj upravi policije Zorana Čegara, zbog podizanja optužnice protiv njega pred Općinskim sudom u Dubrovniku i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).
 
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH je tada saopšteno da u potpunosti osuđuju nasilničko ponašanje Zorana Čegara prema predstavnicima medija, a posebno nasrtaje i prijetnje novinarki CIN-a kojoj je zaprijetio da će joj „iščupati grkljan“, kojoj je psovao majku, vrijeđao i nazivao „četnikušom“.    
 
Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva ispred Suda u Dubrovniku 26. oktobra 2022. su, nakon završenog ročišta na suđenju Zoranu Čegaru, načelniku Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), zatražili od njega komentar. On je burno reagovao riječima: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“, nasrnuvši na novinarku.
 
Ovo nije prvi put da Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja za tekst koji je CIN objavio 24. oktobra u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke. 
 
Suđenje Zoranu Čegaru počelo je u srijedu 26. oktobra na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare. Načelniku Sektora uniformisane policije FUP-a, kako piše CIN, sudi se pod optužbom da je prevario Darka Markovića, vlasnika „Prožure“, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta, za 20.000 eura.
 
Federalna uprava policije je saopštila u petak 28. oktobra da, s obzirom na medijske napise, u kojima su visokopozicionirani policijski službenici FUP-a dovođeni u vezu sa “navodnim postupanjem protivno odredbama Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH“, obavještavaju javnost da je “tragom medijske informacije, u kojoj je jedan visokopozicionirani policijski službenik dovođen u negativan kontekst i u vezu sa određenim inkriminisanim licima, već pokrenuta interna istraga protiv imenovanog policijskog službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem roku”.
 
Udruženje BH novinari takođe je tražilo od Federalne uprave policije (FUP) i federalnog ministra unutrašnjih poslova da po hitnom postupku sankcionišu Zorana Čegara zbog brutalnih prijetnji novinarima CIN-a.
 
Kako su naveli  iz Udruženja, radeći na priči o načinu na koji je stekao višemilionsku imovinu u BiH i Hrvatskoj, novinari CIN-a kontaktirali su Čegara kako bi dobili informacije u vezi sa tim. U telefonskom razgovoru zamolili su Čegara za intervju, ali je on to odbio, uz prijetnje i psovke. Podsjećaju da je razgovor sa novinarima Čegar završio riječima: “Nemoj da vam padne na pamet još jednom da me pozovete da vam ne bih došao tamo odakle me zovete“, a novinarku je psujući nazvao “četnikušom“.
 
Napad Zorana Čegara na novinare CIN-a osudio je i Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini.
 
“Smatramo kako je nedopustivo ovakvo ponašanje jednog dužnosnika tim više što je u sistemu koji bi trebao štititi zakone te da bi mu zbog verbalnog napada, ali i pokušaja fizičkog nasrtanja na novinare trebalo zabraniti vršenje javnih funkcija”, naveli su u saopštenju iz Vijeća za štampu i online medije u BiH dodajući da je pravo medija da istražuju djelovanje i pod lupu stavljaju javne ličnosti, a da je pravo javnosti da zna. 
 
Iz FUP-a su danas u saopštenju kazali i da u ovom momentu ne mogu u javnosti iznositi činjenice i okolnosti postupka koji se sprovodi protiv policijskog službenika Zorana Čegara napominjući da će javnost biti blagovremeno obaviještena o ishodu predmetnog postupka.
 
Izvor: FUP
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.