Startup Weekend Sarajevo

Startup Weekend Sarajevo

U saradnji sa Posao.ba i Projektom zapošljavanja mladih (YEP) Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u Sarajevu je u prostorijama kina Meeting Point od 19. do 21. jula 2013. održan Startup weekend, događaj koji mladim ljudima pruža priliku da razviju svoje poslovne ideje.

Foto: Enis Šahinović

Nagradu za najbolju ideju na ovogodišnjem Startup Weekend-u u Sarajevu osvojio je tim "Kids'n'tech", sa projektom igrice pomoću koje djeca uče HTML. Pobjednički tim je osvojio 20.000 dolara vrijednosti usluga na Googleovom App Engine-u, 7 dana boravka u San Franciscu na specijalnom treningu, kao i dvije godine korištenja sotfvera Pagevamp, koji od stranica na Facebooku pravi web stranice.

Nagrada za najbolji dizajn je pripala timu "Keep Working", a najbolju prezentaciju je imao tim "QR Code".

Pored pobjedničkih projekata, u prostorijama Meeting Pointa predstavljeni su i drugi zanimljivi i kreativni projekti poput ideje koju je predstavio "City Reveal" o turističkim posjetama gradu koje bi vodili umjetnici, kao i Makamendo, zanimljiva aplikacija koja vas kažnjava ako promašite zadani rok.

Jedan od mentora uključenih u Sarajevo Startup bio je i  Martin Omander, program menadžer u Googleu, koji je prvi put boravio u Sarajevu kako bi radio sa mladim ljudima koji žele lansirati IT startupe. Učesnici Startup Weekenda Sarajevo su imali priliku upoznati Martina i razgovarati sa njim o svojim poslovnim idejama. Martin je, pored svog mentorskog angažmana, održao i Google CodeLab radionicu usmjerenu na back-end developere. Pored Bosne i Hercegovine, Startup Weekend održan je istog datuma i u Portugalu, Australiji, Meksiku, Americi, Kolumbiji, i mnogim drugim zemljama.

Izvor: Sarajevo Startup Weekend, Klix.ba