Srbija: Uskoro hapšenje osumnjičenih za ubistvo novinara

Srbija: Uskoro hapšenje osumnjičenih za ubistvo Ćuruvije

Srbija: Uskoro hapšenje osumnjičenih za ubistvo novinara

Tokom ove sedmice očekuje se da će, nakon 15 godina, osumnjičeni za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa, Slavka Ćuruvije, napokon biti uhapšeni. Mediji u Srbiji uveliko najavljuju hapšenje zločinaca, a Blic prenosi kako je optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal već napisana

Foto: RTS

"Otkriće se da iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije stoji Državna bezbjednost za javnost nije neka novina. Novost je da sada, 15 godina poslije zločina, iza te informacije, makar i nezvanično stoje policija i tužilaštvo", navodi Nezavisno udruženje novinara Srbije. Veran Matić, predsjednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, za NUNS ističe kako je prikupljeno puno dokaza za optužnicu protiv izvršioca, pa i nalogodavaca. 

Slučaj ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa posvetila se ozbiljna pažnja tek formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara o čemu je za naš portal prošle sedmice pisala Valentina Delić
Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, na Uskrs, u ulazu zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu. 15 godina poslije napisana je optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

 "Mislim da se približava jedan veliki dan kada je riječ o novinarstvu u Srbiji i kada je riječ o istjerivanju pravde za one koji su nevino stradali, i za njihove porodice, ali i za čitavu našu profesiju. To je važno i za samu državu, da sama država pokaže da ima određenu vrstu riješenosti da se suoči sa svojom lošom prošlošću", naveo je Matić.

Prema pisanju Blica, napisana je optužnica protiv četvorice okrivljenih za ubistvo Ćuruvije. Radomir Marković, tadašnji šef Resora državne bezbjednosti, tereti se da je naredio ubistvo, dok je Milan Radonjić, načelnik beogradaskog centra DB-a organizovao zločin. Kao ubicu Ćuruvije označen je Miroslav Kurak a kao njegov saučesnik spominje se Ratko Romić.

Izvor: Blic, NUNS