Srbija: Protesti zbog emisije "Utisak nedelje"

Srbija: Protesti zbog emisije "Utisak nedelje"

Srbija: Protesti zbog emisije "Utisak nedelje"

Nekoliko stotina građana okupilo se u nedjelju ispred zgrade B92 u Beogradu na protestu zbog ukidanja ali i pritisaka da se emisija "Utisak nedelje" premjesti na informativni kanal B92.

Foto: Sourcefabric

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vukašin Obradović, istakao je za Tanjug da je povod okupljanja ukidanje emisije kao i zabrinutost zbog sužavanja slobode misli i izražavanja. 

Odlukom menadžmenta B92 emisija "Utisak nedelje" još nije počela da se emituje na nacionalnoj frekvenciji ove televizije. Kako navodi NUNS, Olji Bećković, autorki ove emisije je predloženo da se dalje emitovanje nastavi na Info kanalu B92. Međutim, za razliku od B92, koja ima nacionalnu frekvenciju, Info kanal ove TV ima samo kablovsku pokrivenost, što znatno smanjuje tržište, odnosno gledanost emisija. Olja Bećković se poziva na ugovor koji ima potpisan sa TV B92, a koji važi do marta 2015. i ne pristaje da potpiše novi kojim bi njena emisija bila prebačena na kablovski kanal. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije prethodno je pozvalo novinare da se okupe ispred zgrade B92 uz napomenu da je zabrinjavajuća činjenica da je autorka istakla da je emisija ukinuta pod političkim pritiskom. 

Izvor: Blic, NUNS