Slučaj napada na N1 upućen Tužilaštvu RS

Slučaj napada na novinarske ekipe upućen Tužilaštvu RS

Slučaj napada na N1 upućen Tužilaštvu RS

Napadač na ekipu Televizije N1, pušten je na slobodu uz dva prekšajna naloga, a slučaj je upućen Tužilaštvu RS.

Foto: N1

Napad na novinarsku ekipu N1 kod Višegrada razmatraće okružni tužilac koji će ocijeniti ima li elemenata krivičnog djela, rekao je direktor Policije RS Gojko Vasić, koji je i osudio napad.

Ranije je napadač dobio je prekršajne naloge, dok će isto biti uručeno još jednoj osobi.

„Licu koje je lišeno slobode uručen je prekršajni nalog, i to po dva osnova - za fizički napad i grubo vrijeđanje, dok je protiv još jednog lica koje je verbalno vrijeđalo ekipu N1 pokrenut zahtjev za pokretanje prekršaja za grubo vrijeđanje“, rekla je Danka Tešić, portparolka MUP-a RS, dok je ranije dežurni tužilac rekao da nema krivičnog djela, a napadač je pušten.

Napad na novinarku N1, Adisu Ibrahimović, i snimatelja Alena Skorupana, desio se u Draževini gdje je održan skup Ravnogorskog četničkog pokreta.

Jedan od učesnika skupa verbalno je vrijeđao i fizički napao novinarsku ekipu, a vrijeđanju se priključila još jedna osoba.

Ranije u nedjelju je ekipa Federalne televizije, novinarka Elma Kazagić i snimatelj Refik Vejsilagić, također napadnuta u Draževini i spriječena da obavi svoje novinarske zadatke.

Napad su osudile brojne bh. i međunarodne institucije i novinarska udruženja, a Ravnogorski pokret je uputio izvinjenje ekipama N1 i FTV zbog „neugodnosti“ koje su doživjeli na obilježavanju 70 godina od hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića u Draževini kod Višegrada.
 

Izvor: N1 BiH