Sky News: Sirijske državne snage gađale novinarsku ekipu

Ciljani napad na novinarsku ekipu Sky News-a u Siriji

Sky News: Sirijske državne snage gađale novinarsku ekipu

Iako su imali oznaku „press“, bili su meta napada vladinih snaga u Siriji.

foto: pixabay/ilustracija: engin akyurt 

Sirijska vlada je izvršila ciljani napad na novinarku Sky News-a, Alex Crawford, i njenu snimateljsku ekipu dok su izvještavali o režimskom napadu u pokrajini Idlib, iako su bili „jasno identifikovani“ kao „press“, pišu britanski mediji.

„Bili smo sa dvojicom političkih aktivista kada je grupa od nas petoro bila praćena, ciljana i bombardovana od strane sirijskog režima kojima je pomagala ruska vazdušna sila dok su bombardovali grad Al Habit, u pokrajini Idlib“, rekla je Crawford.

Kod jednog člana ekipe Sky News-a je na leđima pisalo „press“ što ih je trebalo identifikovati kod napadača i samim tim spriječiti napad. Tokom napada je u prsa pogođen njujorčanin Bilal Abdul Kareem, politički aktivista koji je prije tri godine došao u Siriju. Dok su bježali, na njih je ispaljena još jedna granata.

Pokrajina Idlib se nalazi u „tampon“ zoni između opozicije i vladinih snaga, u kojoj ne bi trebalo da bude borbe. Međutim, ta je demilitarizovana zona od oko 15 kilometara više puta probijena. Oko 700.000 civila napustilo je Idlib nakon napada ruskih vazdušnih snaga u posljednjih nekoliko sedmica.

Napadi i ubistva novinara su se dešavala i ranije tokom rata u Siriji. Američka novinarka Marie Colvin i francuski fotograf Remi Ochlik su ubijeni tokom raketnog napada na improvizovani medijski centar u sirijskom gradu Homsu.  

Ranije ove godine, sirijsku je vladu sud u SAD-u proglasio krivim za ubistvo novinarke Sunday Timesa Marie Colvin 2012. godine i odredio da plati odštetu od 300 miliona dolara. Presuda je navela kako sirijska vlada namjerno gađa novinare tokom ratnih sukoba kako bi narušila medijsko izvještavanje.

Izvori: PressGazette, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.