Savet za štampu Srbije pozvao medije da prestanu sa sramotnim izvještavanjem o smrti djevojčice

Savjet za štampu Srbije pozvao medija da prestanu sa sramotnim izvještavanjem o smrti dvogodišnje djevojčice

Savet za štampu Srbije pozvao medije da prestanu sa sramotnim izvještavanjem o smrti djevojčice

Pojedini mediji su pogazili sve etičke standarde novinarstva i osnovne norme pristojnosti i ljudkosti.

Foto: MUP Republike Srbije

Savet za štampu Srbije reagovao je jučer na izvještavanje medija o smrti dvogodišnje djevojčice iz Bora i pozvao novinare i urednike da pokažu minimum pijeteta prema žrtvi, kao i obzira i saosjećanja sa njenom porodicom. Pozvali su novinare i urednike da prestanu sa skandaloznim, senzacionalističkim, uznemirujućim i sramotnim izvještavanjem o smrti dvogodišnje djevojčice iz Bora.

“Prenošenjem (tačnih ili izmišljenih) detalja zločina pojedini mediji danas su pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti”, objavili su iz Saveta za štampu jučer.

Naveli su da je komisija za žalbe Saveta za štampu na posljednjoj sjednici iskazala duboku zabrinutost zbog izvještavanja koje je još prije nedelju dana bilo nedopustivo senzacionalističko i nedostojno, ali je jučer doseglo novi, neshvatljivi, sunovrat.

Pozvali su i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da odmah reaguje i sankcioniše medije koji su, vjeruju, prekršili i zakonske norme.

Tabloidi u Srbiji protekle sedmice senzacionalistički su izvještavali o nestanku dvogodišnje djevojčice Danke Ilić kod Bora, kršeći etički kodeks, a njihove izvještaje su prenosili i pojedini mediji u Bosni i Hercegovini.

Zbog dezinformativnih objava, prošle sedmice je reagovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom slučaja nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe”, istaknuto je u saopštenju MUP-a.

Na senzacionalističko i klikbejt izvještavanje o ovom slučaju su upozorili i mediji N1 Srbija i Danas, tvrdeći da tabloidi pokušavaju zaraditi i podići čitanost, te da šire lažne vijesti i spekulacije što može dovesti do uznemiravanja javnosti, ali i ugroziti potragu za djevojčicom.

Mediji su objavljivali i dezinformacije, a Raskrinkavanje.ba je raskrinkalo više lažnih vijesti i klickbait naslova. Anonimni portal Goldy.pro učestalo je objavljivao članke u čijim su naslovima spekulacije i netačne tvrdnje o nestanku Danke Ilić, a značaj broj naslova govori o navodnoj krivici, hapšenju ili priznanju roditelja nestale djevojčice.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.