Sarajevo Talks: Ubistvo Jamala Khashoggija je presedan

Sarajevo Talks: Ubistvo Jamala Khashoggija je presedan

Sarajevo Talks: Ubistvo Jamala Khashoggija je presedan

Sarajevo Talks okuplja stručnjake iz cijelog svijeta koji govore o aktualnim temama kroz konferencije, panele, okrugle stolove i diskusije.

Ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija je presedan koji bi trebao promijeniti odnos vlastodržaca prema novinarima i zato je od izuzetne važnosti da se slučaj ubistva, koje se desilo u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, što hitnije riješi, rekao je Wadah Khanfar, direktor londonskog Al Sharq Foruma tokom Sarajevo Talks platforme koju je organizovala Al Jazeera Balkans u Sarajevu.

Povod je to, dodao je Khanfar, da se pokrene šira međunarodna akcija, koja bi za rezultat imala bolju zaštitu novinarske profesije i ljudi novinara koji se njome bave.

"Predlažem da se usvoji deklaracija o zaštiti novinara i novinarstva, prema kojim će novinari dobiti status međunarodnih građana i, u skladu s tim statusom, imat će zaštitu u svim zemljama, a prema tome i u onim zemljama u kojima se ljudska prava ne poštuju", rekao je Khanfar i dodao da će poziv za usvajanje deklaracije biti upućen Ujedinjenim narodima, odnosno vijeću tog tijela za ljudska prava, koji trebaju sačiniti nacrt deklaracije.

Novinari su meta napada širom svijeta, posebno oni koji se bave istraživanjem korupcije i organiziranog kriminala, naglasio je Khanfar, a vlade ne čine dovoljno da bi ih zaštitile novinare te je zbog toga potrebna međunarodna zaštita.

Izvor: Al Jazeera Balkans

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.