SAD: Pokazati srednji prst garantovana je sloboda izražavanja

SAD: Pokazati srednji prst garantovana je sloboda izražavanja

SAD: Pokazati srednji prst garantovana je sloboda izražavanja

Američki sudovi odlučili su da je građanka koja je policajcu 2017. godine pokazala srednji prst, po Ustavu i imala to pravo.

Podignut srednji prst je forma slobode izražavanja, odlučio je američki apelacioni sud, i žena koja je dobila kaznu zbog takve gestikulacije prema mičigenskoj policiji, dobila je pravo da podnese tužbu zbog kazne koju je primila 2017. godine.

Amerikanka je 2017. godine zbog prebrze vožnje dobila kaznu, a nakon što je pokazala policajcu srednji prst on ju je ponovo zaustavio i napisao strožu kaznu. Nakon presude okružnog suda, i apelacioni sud je rekao: pokazati srednji prst policajcu pravo je Amerikanaca po Prvom amandmanu koji se odnosi na slobodu izražavanja.

Od ranije postoje već dva slučaja u kojima je federalni američki sud odlučio slično. Tako je bilo 2013. godine kada je apelacioni sud odbacio imunitet policajcu koji je uhapsio tinejdžerku koja mu je pokazala dva srednja prsta. Također 2013. godine, sud je odlučio da policajcu nije trebalo dodijeliti imunitet nakon što je uhapsio čovjeka koji mu je pokazao srednji prst dok je prolazio u autu. Policajac je tada pratio auto i rasprava koja je uslijedila rezultirala je u hapšenju tog čovjeka.

New York Times piše kako ovakve presude ne znače da građani slobodno mogu biti nepristojni prema policajcima posebno nakon primjera u kojim je policija bila nasilna prema nenaoružanim ljudima i nisu zbog toga odgovarali. Pravnici kažu da iako pravo postoji, u praksi je to komplikovano, a provedba pravde može da bude dug, skup i mukotrpan proces.

Izvor: New York Times

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.