SAD: Muškarci i dalje dominiraju novinarstvom

SAD: Muškarci i dalje dominiraju novinarstvom

SAD: Muškarci i dalje dominiraju novinarstvom

Muškarci i dalje dominiraju medijima u Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na to o kojoj vrsti medija da je riječ.
 
Foto: Pixabay
 
Dominacija muškaraca u novinarstvu još uvijek je prisutna na američkom medijskom tržištu, pokazalo je novo istraživanje Ženskog medijskog centra, provedeno među 20 vodećih medijskih kuća u SAD-u.
 
"Žene nisu ravnopravni partneri u pričanju priča, niti su ravnopravne u prikupljanju izvora i interpetiranju toga šta i ko je bitan u priči", izjavila je Julie Burton, predsjednica Ženskog medijskog centra, piše Međunarodna federacija novinara.
 
Žene proizvode 37.7 posto medijskih izvještaja, a smanjio se i broj izvještaja koje proizvode žene koje rade kao dopisnice, reporterke i prezenterke. Dok muškarci proizvode više vijesti u oblasti sporta, vremenske prognoze, kriminala i prava, žene su većinom uključene u izvještavanje o zdravlju, društvenom životu i edukaciji. Razlike su prisutne u svim medijskim platformama, ali su posebno izražene u televizijskom novinarstvu, navodi se u istraživanju.
 
Kompletan izvještaj The Status of Women in U.S. Media 2017 moguće je pročitati ovdje.