SAD: Mladi bolje raspoznaju činjenice od mišljenja

SAD: Mladi bolje raspoznaju činjenice od mišljenja

SAD: Mladi bolje raspoznaju činjenice od mišljenja

Novo istraživanje Pew Research Centra o tome koliko konzumenti medija mogu da prepoznaju činjenice i mišljenja onome što čitaju ili čuju.

foto: pixabay

Amerikanci od 18 do 49 godina tačnije prepoznaju činjenice od mišljenja nego oni stariji od 50 godina, pokazala je nova analiza Pew Research Centra. Trećina prve dobne skupine je tačno prepoznala sve primjere činjenica u testovima, dok je samo petina starije dobne skupine to bila sposobna. Skoro polovina mlađe dobne skupine prepoznala je sve primjere mišljenja kao takvih dok je samo četvrtina starije skupine to uradila.

Kratki test možete uraditi ovdje.

“I pored činjenice da su mladi manje politički svjesni i povjerljivi prema medijima nego njihovi stariji, opet su bili bolji na ovim testovima”, napisao je Jeffery Gottfried iz Pew Research Centra.

Ranije istraživanje tog centra pokazalo je da dok je 57 posto Amerikanaca korisnika društvenih mreža učekivalo da su vijesti koje tamo nalaze većinom netačne, mlađi konzumenti vijesti sa drušvenih medija su – iznenađujuće – češće rekli da su društveni mediji uticali na njihovo učenje na bolje.

Izvor: NiemanLab

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.