Ruski novinari kažu "ne" ratu i cenzuri o napadu na Ukrajinu

Ruski novinari kažu "ne" ratu i cenzuri o sukobu u Ukrajini

Ruski novinari kažu "ne" ratu i cenzuri o napadu na Ukrajinu

Ruski medijski regulator najavio je da će publikacije koje krše njihove zahtjeve biti odmah blokirane.
 
foto: Screenshot / WikiPedia
 
Ruski medijski regulator, Roskomnadzor, obavijestio je ruske medije da se od njih traži da koriste samo informacije koje dobiju od “zvaničnih ruskih izvora” za pokrivanje “specijalne operacije u vezi sa situacijom u Luganskoj Narodnoj Republici i Donjeckoj Narodnoj Republici”, a Evropska federacija novinara (EFJ) ističe da to predstavlja cenzuru za ruske novinare te osuđuju takav postupak Roskomnadzora.
 
Takođe, ruski novinari su u četvrtak kritkovali rusku vojnu agresiju i pozvali na etički tretman događaja.
 
Roskomnadzor je u četvrtak najavio da će publikacije koje krše ove zahtjeve biti odmah blokirane. Pored toga, ti mediji će biti kažnjeni sa do 5 miliona rubalja (50.000 eura).
 
“Novinari moraju biti slobodni da koriste sve dostupne pouzdane izvore”, rekao je generalni sekretar EFJ Ricardo Gutiérrez. 
 
“Napominjemo da su novinari na usluzi građanima. Novinari nikada ne smiju postati vojnici u informacionom ratu. Novinarstvo je upravo suprotno od propagande”, dodao je.
 
Kao i njihove ukrajinske kolege u NUJU i IMTUU, Ruski sindikat novinara i medijskih radnika (JMWU) poziva svoje članove da poštuju etiku i odbiju državnu cenzuru.
 
Dmitrij Muratov, glavni urednik ruskog lista Novaja gazeta i dobitnik Nobelove nagrade za mir, najavio je da će sljedeće izdanje njegovih novina biti objavljeno na ruskom i ukrajinskom jeziku. „Zato što Ukrajinu ne smatramo neprijateljskom zemljom, a ukrajinski jezik jezikom neprijatelja. Nikad to nećemo priznati”, izjavio je.
 
Ruski novinari protestovali su u Moskvi protiv ruske vojne agresije na Ukrajinu. Kolektiv od 70 ruskih novinara, uključujući članove redakcija Komersant, Dozhd, Novaya Gazeta, RBC, Ekho Moskvy, The Bell, RTVI, Snoba, 7×7, Izvestia i Mediazona, potpisali su otvoreno pismo u kojem osuđuju operaciju vojske Ruske Federacije u Ukrajini.
 
Protiv vojne agresije Ruske Federacije izjasnili su se i ruski naučnici i naučni novinari.
 
„Odgovornost za početak novog rata u Evropi u potpunosti leži na Rusiji. Nema racionalnog opravdanja za ovaj rat. Pokušaji da se situacija u Donbasu iskoristi kao izgovor za pokretanje vojne operacije ne ulijevaju povjerenje. Jasno je da Ukrajina ne predstavlja prijetnju sigurnosti naše zemlje. Rat protiv toga je nepravedan i iskreno besmislen”, naveli su u saopćenju.
 
Naglašavaju i da je rat s Ukrajinom korak ka nigdje.
 
Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.