Reporteri bez granica apeluju da se odbace nacrti zakona protiv LGBT tema u Libanonu

RSF: Nacrti zakona protiv LGBT osoba u Libanu ugrožavaju slobodu medija

Reporteri bez granica apeluju da se odbace nacrti zakona protiv LGBT tema u Libanonu

Doneseni nacrti zakona koji bi se koristili protiv novinara koji pišu o LGBT temama u Libanonu.
 
foto: Pixabay
 

Uz sve veću represiju nad LGBT zajednicom u Libanonu, donesena su dva nacrta zakona usmjerena na medije koji prijete kriminalizacijom "promicanja seksualne devijantnosti", javlja organizacija Reporteri bez granica (RSF) te apeluje na vladu i parlament Libanona da odbace nacrte kojima se žele obračunati sa medijima.

Ministar kulture Mohammad Mortada iz pokreta Amal, šiitske stranke povezane s Hezbollahom, 16. augusta je, navodi RSF, podnio vladi nacrt zakona u kojem predlaže da se "svaki čin koji eksplicitno ili implicitno promiče abnormalne seksualne radnje" kažnjava novčanom ili kaznom zatvora do tri godine. Ako vlada odobri prijedlog, on će biti upućen na glasanje u parlament.

Istog dana je, dodaju iz RSF-a, parlamentu predstavljen nacrt zakona koji je izradio bivši šef snaga unutrašnje sigurnosti Ashraf Rifi, koji predviđa još strožu kaznu - do pet godina zatvora za one koji su krivi za "promicanje, omogućavanje, zaštitu ili poticanje na činjenje homoseksualnih radnji".

"Prijedlozi bi se mogli koristiti protiv novinara koji tretiraju temu koja se tiče pripadnika LGBT zajednice", rekao je advokat i istraživač Nizar Saghieh, suosnivač neprofitne istraživačke i zagovaračke organizacije Legal Agenda.

"Vlada nema pravo ograničavati javnu raspravu. To bi predstavljalo kršenje Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima", izjavio je Sagheih.

"U pozadini rastućeg obračuna s LGBT osobama (lezbejkama, gejevima, biseksualcima i transrodnim osobama), brojni uticajni libanonski lideri zloupotrebljavaju pitanje seksualnih običaja kako bi opravdali novi napad na slobodu medija. RSF podsjeća libanonsku vladu na njene međunarodne obaveze i njenu ustavnu dužnost da štiti pravo novinara da informišu javnost o svim pitanjima, uključujući i ona koja se odnose na LGBT osobe", izjavio je Jonathan Dagher, voditelj odjela RSF-a za Bliski istok.

Novinari koji izvještavaju o seksualnim i rodnim pitanjima u Libanonu već su, javlja RSF, meta online uhođenja i prijetnji, koje su se, dodaje RSF, pojačale otkako je Hassan Nasrallah, vođa proiranske grupe Hezbollah u Libanonu 22. jula objavio da se Libanon mora "boriti protiv homoseksualnosti" te je pozvao pristaše da koriste izraz "seksualni devijanti" za homoseksualne osobe.

Freelance novinar Hussein Chaabane za RSF je kazao da je dobio poruke od Hezbollaha u kojima ga, kako je kazao, mole da ne govori o toj temi. Chaabane je, podsjeća RSF, kritikovao govor mržnje stranke na svom nalogu na X-u krajem jula. "Dobijao sam uvrede na društvenim mrežama, ali i anonimne objave u kojima se prijetilo javnim otkrivanjem moje adrese nakon što sam izvještavao o pravima LGBT osoba", rekao je on.

Joe Kawly, voditelj vijesti na TV kanalu na arapskom jeziku Alhurra, čije sjedište je u Washingtonu, bio je prvi arapski novinar koji se javno deklarisao kao gay. Nacrte zakona koji su izrađeni opisao je kao "nadrealne" i opasne za novinare. On je, javlja RSF, dobijao online prijetnje fizičkim nasiljem nakon govora lidera Hezbollaha. 

"Sloboda medija je kamen temeljac demokratije. Nezamislivo je da se spolni čin može inkriminirati, a još više da se javna rasprava na tu temu može inkriminirati. Ovi prijedlozi ograničavaju pravo javnosti na pristup informacijama o temi koja se tiče ljudskih prava. Oni će imati učinak odvraćanja novinara koji žele raspravljati o toj temi", izjavio je on.

Nekoliko lidera Hezbollaha je, navodi RSF, dalo izjave koje su usmjerene protiv medija u protekloj godini. U januaru je muftija Ahmad Kabalan, koji je blizak stranci, kritikovao satirični program koji je emitovala televizijska stanica LBCI, rekavši da su "sektaški mediji opasniji za Libanon od nuklearne bombe". Dva dana kasnije, na parkingu te stanice eksplodirala je granata.

U augustu je vođa Hezbollaha okrivio televizijsku stanicu za oružani sukob u kojem su ubijene dvije osobe u gradu Kahalé istočno od Bejruta tvrdeći da je ta "licemjerna novinska kuća potaknula nasilje". Do sukoba je došlo nakon što se kamion Hezbollaha prevrnuo na cesti. Nakon njegovog govora pristaše Hezbollaha su putem interneta maltretirale novinara TV stanice MTV.

Izvor: RSF

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.