Regionalni Forum urednika održan u Sjevernoj Makedoniji

Regionalni Forum urednika održan u Sjevernoj Makedoniji

Regionalni Forum urednika održan u Sjevernoj Makedoniji

Događaj okupio 29 urednika i predstavnika medija iz Zapadnog Balkana

foto: SEENPM

Urednici iz Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije boravili su u Ohridu kako bi prisustvovali događaju pod nazivom „Novinarska etika: Stare dileme i novi izazovi“ kako bi razmijenili stavove o osnovnim etičkim principima novinarstva.

Događaj, organizovan od 30. augusta do 2. septembra, pružio je platformu medijskim profesionalcima iz regiona za razmjenu iskustava i diskusiju o novim etičkim izazovima i starim dilemama za profesiju.

Izvještavanje o samoubistvu i femicidu, interni etički kodeksi, regionalni i globalni profesionalni izazovi i etička komunikacija sa publikom bile su neke od tema o kojima je razgovaralo 29 urednika i predstavnika medija na Forumu urednika.

Ognen Janeski, urednik i TV voditelj na TV 24 iz Sjeverne Makedonije, smatra da će uloga urednika uskoro biti pogođena i smanjena umjetnom inteligencijom, no ipak, kako je naveo, ne treba zanemariti važnost nečijeg iskustva u novinarstvu.

„Transformišemo medije i novinarstvo i dok to radimo treba imati na umu sve stvari koje možemo naučiti od starijih i iskusnijih, a to su obično urednici“, kaže Janeski.

Urednici trebaju usmjeravati i pomagati mladim novinare i drugim kolegama u redakcijama kako bi se osigurao kvalitet novinarskog proizvoda. To bi trebala biti uloga urednika, a ne, kako govori Žarka Radoja, novinarka i urednica iz Srbije, maltretiranje i pretvaranja da je bolji od drugih.

„Iz nekih prethodnih iskustava mogu reći da veliki broj urednika provodi politiku kompanije i nadređenih. To je ozbiljan problem jer vodi u autocenzuru i cenzuru”, ističe Radoja koja je bila jedna od govornika na Forumu urednika.

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo tokom događaja bila je važnost etičkih kodeksa za današnje novinarstvo, posebno mehanizama unutrašnje samoregulacije koji su kreirani u redakcijama. Lufti Dervishi, urednik i trener za istraživačko novinarstvo koji se zalaže za unapređenje etičkih standarda u albanskim medijima, bio je među učesnicima Foruma urednika. On smatra da su etički kodeksi još važniji u digitalnom dobu.

“Kada izvještavate o skandalu, nesreći, zemljotresu, samoubistvu, femicidu ili masovnim ubistvima, najbolji vodič za novinare je kodeks ponašanja. Kako biti profesionalniji kada izvještavate o priči o kojoj će svi pisati – morate se istaknuti. Jedini način da se istaknete iz digitalne gomile je da budete profesionalniji, a jedini način da postanete profesionalniji je da se usudite, poštujete i implementirate etički kodeks”, kaže Dervishi.

Učesnici Foruma urednika istakli su da je događaj bio jedinstvena prilika da se medijski profesionalci okupe i razgovaraju o nekim od najvažnijih etičkih dilema sa kojima se svakodnevno suočavaju.

“Interesantno je da smo svi spomenuli vrlo jednostavne primjere, ali ipak vrlo teške za obraditi, na primjer da li da objavimo fotografiju nekoga ako nije javna osoba, da li da prijavimo da je neko ubijen ako nismo sigurni u informaciju, treba li objaviti dokumente za koje vjerujemo da su provjereni i istiniti, ali nemaju izvor...”, objasnio je Ognen Janeski.

Događaj je takođe ponudio platformu urednicima da podijele iskustva iz svojih zemalja i uporede ih sa drugima.

„Okupljanje u Ohridu je bilo posebno jer nije upalo u zamku predavanja i pričanja šta je dobro, a šta nije. Više se radilo o inspirisanju i razmjeni iskustava širom regiona o tome šta funkcioniše u jednoj zemlji, a šta u drugoj“, zaključio je Dervishi.

Forum urednika u Ohridu bio je drugi sastanak regionalnih urednika u organizaciji SEENPM-a i partnerskih organizacija sa Zapadnog Balkana. Ove godine sastanak je održan u okviru projekta „Izgradnja snažnog novinarstva na Zapadnom Balkanu“ koji provodi SEENPM u partnerstvu sa Transitions, BIRN Kosovo i članovima SEENPM-a Mediacentrom Sarajevo, Crnogorskim institutom za medije, Albanskim medijskim institutom, Novosadskom školom novinarstva i Makedonskim institutom za medije. Projekat je podržao National Endowment for Democracy NED.

Tokom naredne faze projekta, urednici i novinari iz Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije će dobiti priliku da učestvuju u projektu i proizvode prekogranične priče.

Izvor: SEENPM

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.