Razvijen algoritam koji prepoznaje kada je korisnicima mobilnih telefona dosadno

Razvijen algoritam koji prepoznaje kada je korisnicima mobilnih telefona dosadno

Razvijen algoritam koji prepoznaje kada je korisnicima mobilnih telefona dosadno

Kompjuterski model koji su razvili španski istraživači može prepoznati kada je korisniku mobilnog telefona dosadno i izabrati taj trenutak da mu ponudi sadržaj.

Foto: Pixabay

Algoritam u obzir uzima faktore kao što su kada je korisnik zadnji put primio sms ili poziv, koje je doba dana, te kako intenzivno koristi telefon. Korisnik kojem je dosadno češće provjerava telefon za notifikacije, koristi više aplikacija, uploaduje više podataka i manja je šansa da mu je ekran zatamnjen (znak sklonjenog telefona). 

"Ako mobilni telefon može prepoznati kada korisnik samo ubija vrijeme odnosno kada njegova pažnja nije okupirana, mogao bi predložiti bolji način da iskoristi to vrijeme preporučivanjem sadržaja ili aktivnosti, poticanjem na čitanje članaka obilježenih za kasnije čitanje ili učešće u anketama, te poticanjem korisnika da vrijeme dosade korisno provede razmišljajući, učeći ili radeći nešto kreativno", kaže se u predstavljanju istraživanja u MIT-jevom magazinu Technology Review. Istraživači su za testiranje privlačenja korisničke pažnje izabrali članke popularnog Buzzfeeda i zaključili da je vjerovatnoća da će korisnik otvoriti ponuđeni članak mnogo veća u periodima koje je algoritam označio kao "dosadne".

Kompletno istraživanje će biti predstavljeno naredne sedmice na konferenciji u Japanu i dostupno je ovdje

Izvor: Nieman Lab, Technology Review