RAK podsjeća na obavezu praćenja Općih izbora

RAK podsjeća na obavezu praćenja Općih izbora

RAK podsjeća na obavezu praćenja Općih izbora

Iz Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine podsjećaju na obavezu pokrivanja izbornih aktivnosti za sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga. Saopštenje, u nastavku, prenosimo u potpunosti. 

Regulatorna agencija za komunikacije podsjeća na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, a u vezi sa održavanjem Općih izbora u BiH 12. oktobra 2014. godine.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom pomenutih izbora odnosi se na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga. Službeni početak izborne kampanje za Opće izbore u BiH je 12. septembra 2014. godine i traje 30 dana. U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 12. septembra 2014. godine.

Također, podsjećamo da su nosioci dozvola koji su dužni obezbijediti pokrivanje izborne kampanje, obavezni dostavljati Agenciji sedmične izvještaje o realizovanim izbornim programima.Od dana početka izborne kampanje počinje i obaveza čuvanja snimaka svih programa u trajanju od 30 dana.

Na kraju, Agencija podsjeća da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve elektronske medije. Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 11. oktobra 2014. u 7:00 sati, i traje do njihovog zatvaranja. Osim toga, podsjećamo sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga koje svojim signalom pokrivaju područja općina Laktaši i Srebrenik da su za 28. septembar 2014. zakazani prijevremeni izbori za načelnike ovih općina. U vezi s tim, ovi pružaoci audiovizuelnih medijskih usluga podliježu obavezi dostavljanja cjenovnika, planova i izvještaja o realizovanim izbornim programima, uz napomenu da su rokovi za prijevremene izbore skraćeni, te izborna kampanja počinje 13. septembra 2014. i traje do 27. septembra 2014. u 7:00 sati, kada nastupa izborna šutnja za pomenute izbore.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora je dostupan na web stranici Agencije www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za pomenute izbore može se naći na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba