Projekat Mediacentra “Mediji kao dokaz” predstavljen na FPN-u u Sarajevu

Projekat Mediacentra “Mediji kao dokaz” predstavljen na FPN-u u Sarajevu

Projekat Mediacentra “Mediji kao dokaz” predstavljen na FPN-u u Sarajevu

Predstavljanju projekta prisustvovali su studenti i studentice komunikologije/žurnalistike, i sigurnosti i mirovnih studija.

Foto: Redakcija

U okviru Majskih susreta Odsjeka Komunikologija/Žurnalistika, danas je u čitaonici Fakulteta političkih nauka u Sarajevu studentima predstavljena knjiga “Prvi nacrt historije: novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom” i projekat "Mediji kao dokaz".

Knjigu i projekat studentima treće godine komunikologije/žurnalistike i prve godine sigurnosnih i mirovnih studija sa Fakulteta političkih nauka Sarajevo predstavili su urednica knjige i koordinatorica projekta Selma Zulić Šiljak, i voditelj projekta i jedan od autora poglavlja u knjizi Dragan Golubović.

Studenti su imali mogućnost čuti kako je tekao proces istraživanja, pronalaženja potrebnih medijskih izvještaja i materijala, analiza, kao i pronalaženje, kontaktiranje i intervjuisanje novinara koji su svjedočili u Hagu, i imali važnu ulogu u osnivanju i radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Iz arhiva MKSJ tokom projekta prikupljeno je oko 2.000 dokaza koji se odnose na medijske sadržaje i preko 120 sati video maerijala sa svjedočenja novinara tokom procesa koji su vođeni pred MKSJ.

Knjigu čini sedam poglavlja u kojima autori, iz različitih uglova, pojašnjavaju ulogu novinara i medija u procesuiranju ratnih zločina, ali i otvaraju teme o osnovnim postulatima novinarstva u periodima kriza i ratova. Autori poglavlja u knjizi su: Boro Kontić, Nedim Sejdinović, Anida Sokol, Elvira Jukić Mujkić, Selma Zulić Šiljak i Dragan Golubović.

Nakon predstavljanja knjige i projekta, studenti su učestvovali u diskusiji o ulozi ratnog novinarstva i medijskih spisa, kao i o izazovima sa kojima se novinari susreću u toku i nakon rata. Osim toga, govorilo se i koliko su takva svjedočenja traumatična za novinare, kao i važnosti njihovog svjedočenja, i važnosti ovakvih baza za buduća istraživanja.

Majski susreti Odsjeka Komunikologija/Žurnalistika Fakulteta političkih nauka u Sarajevu realizuju se povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija, a uključuju serijal gostujućih predavanja, panel diskusija i razgovora o publikacijama i istraživanjima. Među gostima su sadašnji i nekadašnji novinari, urednici i istraživači iz zemlje i inostranstva, kao i alumnisti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.