Proglašeni pobjednici petog Memorijalnog foto-konkursa Goran Terzić

Proglašeni pobjednici petog Memorijalnog foto-konkursa Goran Terzić

Proglašeni pobjednici petog Memorijalnog foto-konkursa Goran Terzić

Foto: Mirjana Ribić

Armin Durgut, Radoš Jovanović, Milena Erceg, Vedran Ševčuk, Vladimir Tadić, Nermin Smajić i Nikola Tadić pobjednici su petog Memorijalnog foto-konkursa Goran Terzić, saopćeno je iz Udruženja građana eTrafika.net. Izložba Goran Terzić otvorena je sinoć u Malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjoj Luci, a foto-konkurs organizuje eTrafika.net u čast kolege i prijatelja Gorana Terzića.

Armin Durgut osvojio je Grand Prix te pobijedio u kategoriji Foto-priča za rad Jungle Camp (Vučjak), seriju fotografija iz kampa Vučjak, koja je nastala dok je provodio nekoliko dana i noći sa migrantima koji su boravili u kampu, navedeno je u saopštenju.

“Vani je bio mrkli mrak, ledena kiša je zapljuskivala blato oko nas, a mi smo sjedili u krugu na podu promočenog šatora. Neki su jeli rižu i kuhana jaja (koja užasno smrde), a jedan Pakistanac je kolegi i meni nudio hašiš… Definitivno jedna od noći koje nikada nećemo zaboraviti. Incidenti su svakodnevni, najčešće oko banalnih stvari, kao što je mjesto u redu za hranu ili oko raspodjele odjeće. Iako ne dolaze iz istih kultura i ne dijele istu boju kože ni običaje, novac govori sve jezike… Kako god završili, negdje neki migrant leži na pet centimetara spužve, u nadi da će dočekati jutro, sa željom da krene dalje i ostvari svoje snove”, zapisao je Durgut o svojoj foto-priči.

Nagrade su dobili i Milena Erceg u kategoriji Portret za fotografiju Natalija, Nikola Tadić u kategoriji Ljudi mog grada za fotografiju Knjiški moljac, Nermin Smajić za fotografiju Zagađenje u kategoriji Mašta. U kategoriji Pejzaž, pobijedio je Vladimir Tadić fotografijom Grahovo, Vedran Ševčuk u kategoriji Kultura i umjetnost za fotografiju Koncert, a u kategoriji Društveno-angažovana fotografija Radoš Jovanović fotografijom Podrška. Durgut je pobijedio i u kategoriji Događaj fotografijom Granica, a Milena Erceg u kategoriji Život sa fotografijom Težak život, saopšteno je iz Udruženja građana eTrafika.net.

„Mnogo toga se nakupilo u ovih pet godina. Mnogo neprospavanih noći, stresa, nervoze, suza. Mnogo radosti i ponosa. Mnogo savršenih kadrova i novih prijateljstava. Na konkurs nam je ovaj put stiglo 855 radova, a samo 95 njih je odabrano za izložbu. Devet je pobjedničkih. Ne znam jeste li svjesni kolika je to količina, ali zamislite da od 855 radova možete odabrati samo jedan. I onda se četiri potpuno različita člana žirija slože baš oko istog rada. Danima su vijećali, bodovali, molili za dodatno vrijeme, strahovali da nekoga ne oštete...  A na kraju su zaista odabrali devet najboljih“, kazala je urednica portala eTrafika.net Vanja Stokić prilikom otvaranja izložbe.

Žiri je sastavljen od prošlogodišnjih pobjednika Aleksandra Čavića, Srđana Dunđerovića, Saše Knežića i Predraga Božića.

Izvor: eTrafika.net.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.