Proglašeni dobitnici Pulitzerove nagrade 2020.

Proglašeni dobitnici Pulitzerove nagrade 2020.

Proglašeni dobitnici Pulitzerove nagrade 2020.

Ove godine Pulitzerova nagrada je po prvi put dodijeljena za audio izvještavanje.

Foto:Wikipedia

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19 dobitnici Pulitzerove nagrade 2020. proglašeni su u ponedjeljak u online obraćanju administratorice za nagradu, Dane Canedy, koja se javila iz svoje dnevne sobe putem YouTubea. Ceremonija dodjele ovih nagrada do sada se održavala na američkom univerzitetu Columbia u New Yorku. Nagrade za novinastvo dodijeljene su u 15 kategorija, a po prvi put je dodijeljena nagrada za audio izvještavanje.

Nagradu u kategoriji Javna služba dobila je Anchorage Daily News, koja je sa ProPublicom, objavila seriju tekstova u kojim je otkriveno da trećina sela na Aljasci nema policijsku zaštitu.

Nagradu za Breaking news dobila je novinarska ekipa The Courier-Journala za izvještavanje o guverneru Kentuckya Matt Bavinu, koji je posljednjih danima na vlasti 2019. pomilovao veliki broj osuđenika, što je izazvalo brojne kritike.

U kategoriji za istraživačko novinarstvo, nagrada je dodijeljena novinaru New York Timesa Brianu M. Rosenthalu koji je otkrio kako je uništena generacija njujorških taksista.

Nagrada je dodijeljena i ekipi Wahington Posta u kategoriji izvještavanja o kompleksnim temama (Explanatory Reporting)za seriju priča o klimatskim promjenama nastalih globalnim zagrijavanjem.

Najbolje Lokalno izvještavanje imala je ekipa redakcije The Baltimore Sun, koji su izvještavali o finanskijskim odnosima između lokalnog gradonačelnika i javne bolnice.

Za najbolje Nacionalno izvještavanje ove godine su dodijeljene dvije nagrade, a nagrađena je ekipa redakcije ProPublica, koji su izvještavali o nesrećama američke sedme flote i ekipa redakcije Seattle Timesa, koji su pisali o uzrocima dvije avionske nesreće Boeingovog 737 MAX-a.

Nagrada za Najbolje internacionalno izvještavanje dodijeljena je ekipi New York Timesa za seriju priča o ruskom međunarodnom uticaju u prošloj godini.

U kategoriji Feature Writing nagrađen je novinar The New Yorkera Ben Taub za priču o stvaranju prijateljstva između zatvorenika i čuvara zatvora Guantanamo.

Najbolji komentar napisala je novinarka Nikole Hannah-Jones iz New York Timesa u eseju za New York Times Projekt 1619, koji proispituje naslijeđe ropstva. 

Najbolju kritiku napisao je novinar Los Angeles Timesa, Cristopher Knight koji je pisao o obnovi Muzeja umjetnosti u Los Angelesu.

U kategoriji pisanja urednika nagrađen je Jeffery Gerritt iz Palestine Herald-Pressa, koji je pisao kako su umirali zatvorenici koji su čekali suđenja u jednom malom okružnom zatvoru.

Nagrada u kategoriji karikatura dodijeljena je karikaturisti Barryu Blittu iz The New Yorkera za njegov akvarelni stil i karikature ličnosti i političara iz Bijele kuće.

Nagrade u kategoriji Breaking News Photography dodijeljene su ekipi Reutersa za fotografije sa protesta iz Hong Konga.

U kategoriji Feature Photography nagrađeni su fotografi Associated Pressa, Channi Anand, Mukhtar Khan i Dar Yasin, za fotografije koje prikazuju život iz Kašmira.

Po prvi put dodijeljena je nagrada za audio izvještavanje i to ekipi Los Angeles Timesa i Vice Newsa za radijsku emisiju This American Life u kojoj su istraživali politiku administracije Stay in Mexico američkog predsjednika Donalda Trumpa koja je zaustavila desetine hiljada tražitelja azila s južne strane meksičko-američke granice.

Žiri Pulitzer nagrade specijalno priznanje posthumno je dodijelio Idi B. Wells za izvanredno i hrabro izvještavanje o nasilju nad Afroamerikancima tokom Američkog građanskog rata. Organizaciji koja nosi njeno ime će za podršku njene misije biti uručeno 50 hiljada američkih dolara, a detalji o ovoj nagradi bit će naknadno objavljeni.

Izvor: Pulitzer Prices, Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.