Pritvoreni novinari Al Jazeere English proglašeni krivim

Pritvoreni novinari Al Jazeere proglašeni krivim

Pritvoreni novinari Al Jazeere English proglašeni krivim

Dvojica novinara Al Jazeere English, Peter Greste i Mohammed Fahmy osuđeni su na sedam godina zatvora dok je Baher Mohamed, zbog posjedovanja municije, osuđen na deset godina zatvora. Municija koju je posjedovao Mohammed, ustvari je jedan metak koji je pronašao tokom egipatske revolucije. 

Foto: Twitter

Sedam mjeseci nakon što su pritvoreni, reporter Peter Greste, producenti Mohammed Fahmy i Baher Mohamed, osuđeni na sedam godina zatvora zbog optužbe da su širili lažne vijesti i podržavali Muslimansku braću, organizaciju za koje egipatske vlasti da je teroristička. Tužilaštvo, koje je tražilo maksimalne kazne od 15 godina, prikazalo je brojne materijale kao dokazne, a među njima i izvještaj BBC-a, urađen u vrijeme kada niti jedan od osuđenih novinara nije bio u Egiptu.

Pored osuđenih novinara koji se već 177 dana nalaze u egipatskom zatvoru, šest novinara Al Jazeere kojima se sudilo u odsustvu, osuđeni su na deset godina zatvora.

Dok egipatske vlasti tvrde kako su novinari širili lažne vijesti, Al Jazeera odbacuje te optužbe i zahtjeva bezuvjetno puštanje na slobodu. Novinari i medijske kuće kao i aktivisti iz cijeloga svijeta nastavljaju da podržavaju osuđene novinare i pod hashtagom #FreeAJstaff traže njihovo oslobađanje. 

Izvor: Al Jazeera Balkans, Al Jazeera