Preminuo novinar i urednik Dragoljub Žarković

Preminuo novinar i urednik Dragoljub Žarković

Preminuo novinar i urednik Dragoljub Žarković

Novinar i glavni urednik Nedeljnika “Vreme”, Dragoljub Žarković, preminuo je nakon kraće i teške bolesti.

foto: Vreme

Dragoljub Žarković (1951-2020.) bio je glavni urednik i osnivač Nedeljnika Vreme od 1991. godine. Ranije je tokom karijere radio u novinskim kućama Politika ekspres i Borba. Kao radijski komentator, Žarković je radio za Radio Slobodna Evropa i njemački narodni radio WDR. Povremeno je pisao i za italijansku Republiku, austrijski Standard i druge evropske listove, a bio je autor više televizijskih emisija i projekata.  

Žarković je bio i stalni kolumnista dnevnog lista Politika, predavao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na kojem je i diplomirao novinarstvo. Bio je i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija i prvi predsjednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz kojeg je nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije. Naprednu knjigu sa podnaslovom “Godine uspona Aleksandra Vučića”, objavio je 2016. godine.

“Redakcija ‘Vremena’ Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet”, piše u saopštenju ovog nedeljnika.

Vrijeme i mjesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Izvor: Vreme, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.