Preminuo mostarski aktivista i novinar Husein Oručević

Preminuo mostarski aktivista i novinar Husein Oručević

Preminuo mostarski aktivista i novinar Husein Oručević

Kao novinar je radio na Radiju Kielce u Poljskoj i BH radiju 1.

foto: OKC Abrašević /Facebook

Husein Oručević (1969-2024.), mostarski novinar, kulturni i društveni aktivista, i počasni konzul Republike Poljske u Mostaru, preminuo je jučer u Poljskoj gdje je bio na liječenju, javio je Omladinski kulturni centar (OKC) Abrašević.

Oručević je u posljednje dvije godine bio direktor OKC-a Abrašević, a kao novinar je, između ostalog, radio na Radiju Kielce u Poljskoj i BH radiju1. Kao aktivista u civilnom sektoru, Oručevićev angažman se ticao pitanja lokalnih politika, borbe protiv korupcije i izgradnje institucija.

Rođen je u Mostaru 1969. godine. Studirao je političke nauke, a specijalizirao se za evropske studije na poljskim univerzitetima Jagiellonian u Krakovu i Jan Kochanowski u Kielceu. Prije dvije godine Oručević je preuzeo direktorsku funkciju OKC-a Abrašević u Mostaru, a od iste, 2022. godine, obavljao je i dužnost počasnog konzula Republike Poljske u Mostaru.

U jednom intervjuu koji je Oručević dao za portal Klix.ba, rekao je da se demokratija “mora vježbati, inače postaje beskorisna i jadna. Bez glasa i propitivanja građana ona nije vitalna, iskrivljuje se, pojedinci je upregnu u svrhu vlastite dobiti i moći, a Mostar je najbolji primjer za to".

Iz OKC-a Abrašević su uz vijest o njegovoj smrti napisali da se “ugasio veliki svjetionik Mostara, Abraševića i svih ljudi koje je okupljao”.

Izvor: Klix.ba, Hercegovina.info, OKC Abrašević

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.