Porast hapšenja i nasilja nad novinarima u Afganistanu

Porast hapšenja i nasilja nad novinarima u Afganistanu

Porast hapšenja i nasilja nad novinarima u Afganistanu

Talibani su novinare u Afganistanu maltretirali, hapsili i tukli kablovima, a neki novinari su, kako pišu Reporteri bez granica, bili izloženi mučenju.

foto: screenshot Twitter/ Zaki Daryabi

U Afganistanu je u posljednjih nekoliko sedmica zabilježen porast hapšenja i upotrebe nasilje nad novinarima što, prema pisanju Reportera bez granica, predstavlja alarmantnu prekretnicu u ponašanju talibana prema novinarima u toj zemlji.

Glavni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire rekao je da su talibani za manje od mjesec nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu, dozvolili da im maske padnu i da bi jedini način da dokažu svoja obećanja o poštivanju slobode medije i zaštite novinara u toj zemlji bio da privedu počinitelje tih nasilja pravdi i spriječe dalja kršenja osnovnih prava novinara.

Nasilje nad novinarima zabilježeno je u glavnom afganistanskom gradu Kabulu 8. septembra ove godine nakon što je prekinut i proglašen nezakonitim protest za prava žena, a Reporteri bez granica pišu da su se među žrtvama nasilja našli Taqi Daryabi i Nematullah Naqdi koji rade kao fotografi i snimatelji za dnevne novine Etilaat Roz ("Newsday").

Oni su, kako se navodi, uhapšeni dok su pratili navedeni protest u Kabulu i odvedeni u policijsku stanicu gdje su razdvojeni, pretučeni i bičevani kablovima, a nakon što su zatražili njihovo puštanje na slobodu, uhapšeno je još troje novinara tog medija.

Urednik Etilaat Roza Zaki Daryabi je na svom Twitter profilu objavio fotografije Daryabija i Naqdija na kojima jedan od njih, kako piše Radio Slobodna Evropa, ima velike, crvene masnice na leđima i nogama, a drugi na ramenima i ruci, a navodi se i da su na njihovim licima bile vidljive modrice i posjekotine.

Dariabi je, kako piše Radio Slobodna Evropa, rekao kako je premlaćivanje novinara poslalo jezivu poruku medijima u Afganistanu, kao i da je nakon preuzimanja vlasti od strane talibana odlučeno da novine Etilaat Roz nastave sa radom u nadi da neće biti velikih problema za medije i novinare navodeći da je ta nada koju je imao za budućnost medija i novinara u toj zemlji, uništena.

Reporteri bez granica navode da su u Afganistanu uznemiravani i strani novinari, kao i da je fotograf Los Angeles Timesa Marcus Yam na Twitteru napisao da je spriječen da izvještava da protesta za prava žena uz obrazloženje da je u islamu zabranjeno fotografisati žene, a navodi se da je drugom fotografu oduzimana oprema dva puta, kao i da je zabilježen slučaj gdje je strani reporter pretučen, uhapšen i oslobođen nakon dva sata.

I domaći i strani novinari se, kako pišu Reporteri bez granica, plaše da će ih talibani zaustavljati na kontrolnim punktovima koji su postavljeni skoro po cijelom Kabulu, kao i da talibani planiraju nametnuti nova pravila o digitalnoj komunikaciji i da pokušavaju kontrolisati chatove i aplikacije poput WhatsAppa što također izaziva zabrinutost kod novinara čija se sloboda u toj zemlji iz dana u dan smanjuje.

Radio Slobodna Evropa piše da su nezavisni mediji u toj zemlji, doživjeli procvat u posljednjih 20 godina, kao i da za vrijeme vladavine talibana u Afganistanu od 1996. do 2001. godine nezavisnih medija nije ni bilo.

Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad Kabul i preuzeli vlast u Afganistanu, a nakon toga su, između ostalog, poručili da će poštovati slobodu medija u Afganistanu.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2021. godinu Afganistan se nalazi na 122. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: RSF, RFE

___


Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.