Policija u Kongu pretukla novinare

Policija u Kongu pretukla novinare

Policija u Kongu pretukla novinare

Policija u Kongu pretukla je novinare koji su na aerodromu Maya-Maya u gradu Brazzaville pratili dolazak Jean-Mariea Michela Mokokoa, opozicionog kandidata za predsjednika.
 
Foto: Pixabay
 
Oko 40 uniformisanih i policajaca u civilu došli su na aerodrom bez dozvole za pristup, a zatim su se pridružili ostalim policajcima koji su već čekali na aerodromu. Prije slijetanja aviona novog predsjedničkog kandidata, policija je ispalila suzavac u namjeri da rastjera novinare i druge okupljene građane.
 
Nekoliko novinara je pretučeno, a također im je oduzeta ili oštećena oprema. Među pretučenim novinarima su i Alphonse Ndongo, iz magazina Jeune Afrique, Makouangou Sidney sa TPT televizije, kao i novinari iz medijskih kuća MCRTV, DRTV i MNTV.
 
Reporteri bez granica navode kako je nasilje organizovano s ciljem da se zaustavi pokušaj pluralističkog medijskog izvještavanja o predsjedničkim izborima koji su planirani za sljedeći mjesec.
 
„Ovakvo nasilje je neprihvatiljivo i predviđa lošu sreću za transparentnost dolazećih izbora. Upozoravamo policijske zvaničnike u Kongu da rasvijetle ono što se desilo i da garantuju slobodno izvještavanje o razvoju političke situacije u narednim mjesecima“, izjavila je Clea Kahn-Sriber, predsjedavajuća deska Reportera bez granica u Africi.
 
Nakon što je odstupio sa funkcije savjetnika za mir i sigurnost, početkom februara, Mokoko je odmah najavio svoju namjeru da bude kandidat za predsjednika na izborima koji će se održati u martu. U oktobru prošle godine, Mokoko je kritikovao referendum o ustavnom amandmanu kojim bi se Sassou Nguessou, koji je na čelu države 30 godina, dopustila ponovna kandidatura za predsjednika Konga.
 
Republika Kongo zauzima 107. poziciju od ukupno 180 rangiranih zemalja prema Indeksu slobode medija.
 
Izvor: RSF