Podijeljena mišljenja o novoj Medijskoj strategiji Srbije

Podijeljena mišljenja o novoj Medijskog strategiji Srbije

Podijeljena mišljenja o novoj Medijskoj strategiji Srbije

Foto: Unsplash

Nakon tri godine pregovora i više neuspjelih pokušaja, Vlada Srbije je krajem januara usvojila Medijsku strategiju do 2025. godine, izvještavaju Al Jazeera Balkans i N1. Nova strategija predviđa da država u potpunosti izađe iz vlasništva u medijima, da se Agencija Tanjug privatizuje, da se ojača nezavisnost, transparentnost i efikasnost Regulatornog tijela za elektronske medije, a da Savjet za štampu postane tijelo čije će odluke morati poštovati štampa i portali. Predloženo je i obavezivanje javnih preduzeća da najmanje 15 posto novca koji godišnje daju za oglašavanje usmjeravaju prema lokalnim i regionalnim medijima.

Srbija je do sada često bila kritikovana zbog stanja u medijima, a Strategiju su pozdravile novinarska udruženja, međunarodne organizacije kao i predstavnici Evropske unije. Predstavnik Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju za slobodu medija Arlem Dezir je rekao da Strategija ima ključni značaj za medijski prostor u Srbiji. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je ocijenio da je u pitanju ''dobra osnova za dalje poboljšanje medijskih zakona'', dok je premijerka Ana Brnabić na svom Twitter nalogu rekla da je Strategija prvi korak i da će Vlada ostati posvećena ovom poslu, prenosi N1. 

Novinari i predstavnici novinarskih organizacija, s druge strane, strahuju da će Strategija ostati samo mrtvo slovo na papiru. Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije za Al Jazeeru Balkans je rekla da Strategija nije pravno obavezujuća, te da se neće moći ništa uraditi ukoliko izmjene zakona budu trajale dugo. Vladimir Radomirović, predsjednik Udruženja novinara Srbije, je rekao da je Strategija spisak lijepih želja i da nije izvjesno da li će ona do kraja biti provedena.

Za primjenu medijske strategije neophodna je izrada akcionog plana, čije će pisanje odložiti predstojeći parlamentarni izbori, a potom formiranje nove vlade, izvještava Al Jazeera Balkans.

Izvor: Al Jazeera  Balkans, N1