Otvoren „Forum digitalnih medija 2014"

Otvoren „Forum digitalnih medija“

Otvoren „Forum digitalnih medija 2014"

Dvodnevni „Forum digitalnih medija“ počeo je danas u Mediacentru u Sarajevu. Na Forumu će se razgovarati o trendovima u oblasti medija i novinarstva u kontekstu digitalnih tehnologija. 

Konferencija je okupila više od 50 novinara, urednika, predstavnika civilnog sektora i akademske zajednice iz regije i svijeta. Pored urednika i novinara iz BiH, na Forumu učestvuju novinari i stručnjaci iz regije i svijeta. Tema prve sesije je istraživačko novinarstvo u digitalnom dobu, o čemu će govoriti Mirjana Jevtović, novinarka Insider-a B92, George Arnett, novinar The Guardian Datablog-a, Drew Sullivan, urednik projekta OCCRP i Eldin Karić, urednik magazina Žurnal.

Forum će imati pet sesija. Teme ostalih sesija su: „Konkurencija ili partnerstvo – fenomen građanskih medija”, “Modeli finansiranja, modeli preživljavanja“, „Zagrijavanje za džunglu: medijsko obrazovanje u digitalnom dobu” i “Start-ups i centri znanja – međusektorske inicijative za bolje online medije”. 

Skup su pozdravnim riječima otvorili Philip M. Beekman, Ataše za štampu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Sue Folger, direktorica Internews BiH, USAID-ov projekt “Jačanje nezavisnih medija” (SIM). 

„Nadamo se da ćemo postići veću saradnju između medija i da će nove digitalne tehnologije biti bolje usvojene pri samom radu novinara, studenata i ostalih uključenih u ovu profesiju, te pospješiti jačanje medijske nezavisnosti“, kaže Sue Folger. “Mediacentar organizuje ovaj projekat a mi želimo pomoći veoma dobrim idejama o poboljšanju predstavljanja novijih medija kao i usavršavanju edukacije i samog pristupa u smislu uvođenja novijih tehnologija i slijeđenja kreativnih ideja“.  

 

Cijelu konferenciju možete pratiti uživo na Twitteru pod #DMFSarajevo.

Konferencija je organizovana uz podršku USAID-ovog projekta Jačanja nezavisnih medija SIM kojeg implementira Internews BiH te Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH OPA.