Otkazuju se javna okupljanja sa više od 250 ili 300 učesnika u KS-u?

250 ili 300 – pitanje je sada? (ne ulaziti još)

Otkazuju se javna okupljanja sa više od 250 ili 300 učesnika u KS-u?

Foto: Unsplash
 
Danas su bosanskohercegovački mediji prenijeli informaciju da je Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u cilju prevencije širenja koronavirusa donio naredbu kojom se preciznije definiše i nalaže postupanje javnih subjekata i pojedinaca. U naredbi se, između ostalog, otkazuju javna okupljana, međutim, u prvoj verziji saopćenja, u naslovu se navodilo da je riječ o okupljanjima sa više od 250 učesnika, a u nastavku teksta mogla se pronaći informacija koja upućuje na to da se radi o 300 učesnika.
 
Informacija je objavljena na Facebook stranici i zvaničnoj web stranici Vlade Kantona Sarajevo, a saopćenje je poslano i medijima. Iz Vlade Kantona Sarajevo za Media.ba kažu da je došlo do greške. 
 
"Ja sam poslala informaciju. U naslovu je stajalo 250 i to je prava informacija, ali mi je u tekstu ostalo 300 od ranije informacije. Naknadno sam poslala svim medijima obavijest da isprave tu grešku jer je do mene, jer je bilo dileme koji će biti konačni broj u smislu neke gornje odnosno donje granice", kaže Lamija Bojadžić, stručna savjetnica za informisanje Vlade Kantona Sarajevo.
 
Mediji koje su saopćenje preuzeli u cjelosti nisu doveli u pitanje nepodudaranje činjenica, i propustili su da postave sebi jednostavno pitanje - šta je ispravan broj 250 ili 300 učesnika. Nakon prvobitne greške neki su krenuli s ispravljanjem navoda, manje ili više uspješno. Tako je, naprimjer, portal N1, u prvom trenutku u kojem smo upratili objavu njihove vijesti u naslovu naveo da je riječ o 250 učesnika, a u tekstu navode 300 učesnika. Zatim su se i tekst i naslov podudarali oko brojke 300, a verzija nastala u trenutku pisanja ovog teksta u naslovu ima brojku od 250 učesnika, a u tekstu 300.
 
(Foto: N1/printscreen, prva objava)
 
(Foto: N1/printscreen, druga objava)
 
(Foto: N1/Printscreen, treća objava)
 
Na portalu Oslobođenje.ba i dalje u podnaslovu stoji informacija o 250 učesnika, a u tekstu se spominje 300 učesnika.
 
(Foto: Oslobođenje/Printscreen, naslov)
 
(Foto: Oslobođenje/Printscreen, tekst)
 
Na portalu Dnevnog avaza u trenutku analize podudaraju se informacije u naslovu i tekstu, na Klixu i portalu Radiosarajevo.ba nema informacije o broju u naslovu, nego samo u tekstu. Na stranici bhrt.ba, u trenutku pisanja teksta, nepodudarne su informacije, odnosno u naslovu se navodi 250 učesnika, u tekstu 300.
 
(Foto: Bhrt.ba/Printscreen, naslov)
 
(Foto: Bhrt.ba/Printscreen, tekst)
 
Podsjećamo, nedavno smo objavili preporuke za novinare koji izvještavaju o širenju virusa. U svakom trenutku, važno je pridržavati se profesionalnih standarda struke i dodatno ne zbunjivati javnost. U slučaju da nadležne institucije prave činjenične greške i šalju kontradiktorne informacije, bitno je zahtijevati od njih pouzdane informacije i ukazati im na greške. Veoma važno je, bez obzira na to što je riječ o zvaničnom saopćenju kao što je to slučaj ovaj put, pročitati saopćenje koje objavljujete u cjelosti prije nego što ga objavite u svom mediju kako biste uočili evenutalna nepodudaranja.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.