Oštre reakcije nakon hapšenja novinara u Hrvatskoj zbog tvita

Oštre reakcije nakon hapšenja novinara u Hrvatskoj zbog tvita

Oštre reakcije nakon hapšenja novinara u Hrvatskoj zbog tvita

Novinar uhapšen zbog satiričnih tvitova.

foto: pixabay/ilustracija

Novinar hrvatskog portala Index.hr, Gordan Duhaček, uhapšen je jučer na zagrebačkom aerodromu „Franjo Tuđman“ zbog nedavne objave na društvenoj mreži Twitter gdje je satirično obradio pjesmu „Vilo Velebita“ i zbog prošlogodišnjeg komentara o napadu policajaca na radnike fast fooda u Zadru gdje je koristio skraćenicu koja navodno vrijeđa policajce. Duhaček je u popodnevnim satima istog dana, pušten na slobodu.

“Terete me za jedan tvit na kojem piše A.C.A.B. (All Caps Are Bastards – Svi policajci su kopilad). A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju ‘Vile Velebita’ koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva", nakon puštanja na slobodu za medije je izjavio Duhaček.

Duhaček je pri povratku iz BiH u Hrvatsku, u subotu, na granici obaviješten da ga traži policija nakon čega se on sutradan javio u policijsku stanicu gdje mu je rečeno da u ponedjeljak može putovati i da se javi kada se vrati u Hrvatsku. Kada je u ponedjeljak ujutro krenuo na seminar za novinare u Njemačku, Duhaček je uhapšen na zagrebačkom aerodromu, piše N1 Hrvatska.

Policijska uprava zagrebačka je u svom saopštenju za javnost navela da je  Duhačen uhapšen, jer se nije odazvao pozivu policije i prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Nakon što su ga iz ćelije odvelil na Prekršajni sud, Duhaček je rekao da je za ‘slučaj A.C.A.B.’ proglašen krivim, a da bi presuda o drugom prekršaju trebala biti donesena u četvrtak. Kazna je kako kaže navedena oko sto eura.

"Sudac mi je prije ročišta došao pred ćeliju u kojoj su me čuvala trojica policajaca i pitao: 'Što ćemo sada s tobom?' Pitao sam gdje je moja odvjetnica, a on mi je rekao da priznam ili mi slijedi 30 dana Remetinca", rekao je Duhaček, piše Index.hr.

Hrvatsko novinarsko društva osudilo je ovaj slučaj koji su okarakterisali kao zastrašivanje novinara. Reagovali su i novinari iz bh. medija koji su potpisali peticiju podrške, piše Patria.

“Čudno je to, Hrvatska je postala država da vikneš A.C.A.B., premijeru ćaća ili HDZ lopovi i završiš iza rešataka. Ne znam je li to ima igdje u Evropskoj uniji, to se tako ne radi”, za medije je rekao Duhaček i dodao da ovaj slučaj nije samo način zastrašivanja novinara, nego i građana.

Izvori: Index.hr, N1 Hrvatska, HND, PU zagrebačka, Patria

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.