Objavljeni dobitnici Peabody nagrade

Objavljeni dobitnici Peabody nagrade

Objavljeni dobitnici Peabody nagrade

Dobitnici 73. Peabody godišnje nagrade za elektronske medije najavljeni su u srijedu 2.4., a među njima nalaze se i BZ-TV i WBZ Newsradio 1030 iz Bostona.

Foto: Peabody Awards

Bostonski mediji dobili su nagradu za izvještavanje tokom bombardovanja bostonskog maratona,  kada su njihovi reporteri proveli sate u programu uživo, izvještavajući profesionalno i bez senzacionalizma. 

"Fault Lines" sa Al Jazeere America dobitnik je nagrade za priču o tvornici odjeće u Bangladeshu. Jedan od dobitnika je i projekat "The Race Card Project" sa jutarnjeg izdanja NPR-a  kao i  PBS-ov "180 Days: a Year Inside an American High School". Serije "Orange is a new black", "House of Cards", "Breaking Bad" i "Scandal" takođe su osvojili nagrade. 

Drugi put u historiji dodjele,  nagrada je dodjeljena i za jedan blog. Ove godine radi se o 25 sekundi dugom YouTube videu "Needed Response" u kojem su autori Samantha Stendal i Aaron Blanton prikazali kako pravi muškarci tretiraju žene. 

Peabody nagrade se, još od 1940-ih, dodjeljuju za izvrsnost u elektronskim medijima, a nagrada za prvu web stranicu dodijeljena je 2003. godine. 

Izvor: Poynter, Peabody