Objavljena globalna studija o seksualnom uznemiravanju u redakcijama

Objavljena prva studija o seksualnom uznemiravanju u redakcijama

Objavljena globalna studija o seksualnom uznemiravanju u redakcijama

Četrdeset posto žena doživjelo seksualno uznemiravanje na radnom mjestu.
 
foto: Pixabay
 
Četrdeset posto žena koje se bave medijima doživjelo je neku vrstu seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, pokazala je studija koja analizira seksualno uznemiravanje u medijima u 20 zemalja svijeta. Žene i medijski profesionalci koji se ne uklapaju u društveno nametnute rodne modele imaju skoro tri i po puta veću mogućnost nego muškarci da dožive uznemiravanje.
 
Međunarodnu studiju koja dokumentuje stepen seksualnog uznemiravanja u redakcijama objavila je Svjetska asocijacija novina i izdavača vijesti (WAN-IFRA) kroz program Women in News u partnerstvu sa City Univerzitetom u Londonu. 
 
Ova studija je najveća takve vrste a fokusira se na muškarce, žene i medijske profesionalce koji se ne uklapaju u društveno nametnute rodne modele u 20 zemalja: od Afrike, jugoistočne Azije, Evroazije (Rusija), arapskog regiona i odabranih zemalja Centralne Amerike. Studija je sprovedena od novembra 2020. do septembra 2021. godine, a uključuje anketu sa više od 2.000 pojedinaca i intervjue sa 85 rukovodioca. 
 
Rezultati pokazuju da je u prosjeku 41 posto žena koje se bave medijima doživjelo verbalno i/ili fizičko seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. Ipak, samo jedna od pet prijavila je incident. U prosjeku 12 posto muškaraca je doživljelo verbalno i/ili fizičko uznemiravanje. U prosjeku, 30 posto svih ispitanih doživjelo je verbalno i/ili fizičko uznemiravanje.
 
“Žene i medijski profesionalci koji se ne uklapaju u društveno nametnute rodne modele su neproporcionalno pogođeni seksualnim uznemiravanjem u medijskom sektoru. Iako smo to znali anegdotalno, rezultati ovog istraživanja pokazuju da je seksualno uznemiravanje endemski problem u industriji, bez obzira na geografiju”, izjavila je Melanie Walker, izvršna direktorica Women in News u WAN-IFRA. 
 
Većina ostaje neprijavljena
 
Osamdeset posto slučajeva seksualnog uznemiravanja ostaje neprijavljeno. To je uglavnom zbog straha od negativnog utjecaja, straha od gubitka posla, straha da im se ne vjeruje ili pak straha od odmazde. Osim toga, u prosjeku svaki četvrti ispitanik/ca su rekli da nisu prijavili uznemiravanje jer njihova organizacija nije imala mehanizam da to učini i/ili nisu znali kako.
 
U polovini prijavljenih slučajeva, određene mjere je poduzela organizacija - 41 posto na način da su počinioci upozoreni.  Brojke istraživanja također pokazuju da su seksualna uznemiravanja često činili kolege zaposleni (39 posto) ili menadžment (19 posto direktni nadređeni i 18,9 posto viši menadžment).
 
U okviru ovoga istraživanja intervjuisano je i 85 rukovodioca, uključujući 51 ženu, iz medijskih organizacija u pet regiona. Od njih je 43,5 posto priznalo da su doživjeli seksualno uznemiravanje, ali samo 27 posto njih vjeruje da je to još uvijek problem u industriji.
 
Ovo istraživanje je prvo takve vrste i nadovezuje se na istraživanje iz 2018. koje su sprovele Women in News. Tada je utvrđeno da nedostaju podaci o seksualnom uznemiravanju u medijima, posebno iz zemalja u ovim regijama. Ovo istraživanje je potrebno kako bi se pronašli odgovori za borbu protiv seksualnog uznemiravanja u redakcijama. 
 
Istraživanje je sada dostupno na internetu putem interaktivne stranice koja korisnicima omogućava da razvrstavaju podatke po regionu, zemlji, spolu, vrsti uznemiravanja kao i prema odgovoru menadžmenta. Dodatni skupovi podataka, uključujući i vrstu medija, bit će dostupni u narednim sedmicama. Podaci su dostupni na ovom linku.
 
Izvor: WAN-IFRA
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.