Obilježena 30. godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru

Obilježena 30. godišnjica stradanja talijanskih novinara u Mostaru

Obilježena 30. godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru

Novinari italijanske državne televizije RAI stradali su 1994. godine u Mostaru dok su snimali film o djeci žrtvama rata.

foto: Screenshot / Dnevni.ba

U Mostaru je jučer obilježena 30. godišnjica stradanja trojice novinara državne televizije RAI: Marca Luchettija, Darija D‘Angela i Alessandra Ota koji su poginuli 28. januara 1994. u Mostaru dok su snimali film o djeci žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji, piše Bljesak.info.

Oni su, kako se navodi, poginuli dok su snimali dječaka Zlatka Omanovića nakon što je nekoliko metara od vrata skloništa pala minobacačka granata. Dječak je preživio, a trojica italijanskih novinara sa pancirima, koji su ga okružili da ga snime, su poginuli štiteći dječaka svojim tijelima. U istočni dio grada Mostara su, kako je ranije izvijestila Federalna televizija, došli sa konvojem humanitarne pomoći, a prekid vatre koji je bio dogovoren, nije bio ispoštovan.

Počast članovima italijanske novinarske ekipe su polaganjem cvijeća na spomen obilježju pogibije odali članovi porodice poginulih, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza i mostarski gradonačelnik Mario Kordić, prenijeli su mediji. 

Ambasador Di Ruzza je, kako se navodi, rekao da je smrt trojice italijanskih novinara u Mostaru dokaz koliko su Italijani bili, i još uvijek su, bliski narodu u BiH u tom periodu, te da će sjećanje na stradale novinare biti dodatna motivacija za stvaranje demokratičnog i multikulturalnog društva koje će biti daleko od etničkih mržnji. Istitčući hrabrost novinara koji su izvještavali o djeci i stradanju nevinih u vihoru rata, o njihovim patnjama i stradanjima, dodao je da ovaj događaj ne treba biti samo sjećanje na poginule novinare, nego da on treba slati jaku poruku pomirenja i mira.

Članovi porodica stradalih novinara su kroz osnivanje fondacije za pomoć oboljeloj djeci nastavili osvještavati i o stradanju djece u ratovima, a kroz ovu italijansku fondaciju je prošlo oko 800 djece. Ova fondacija, kako navodi Bljesak.info, pomaže u liječenju ranjene i bolesne djece u ratovima i djece oboljele od bolesti koje su neizlječive u njihovim državama.

Izvor: Dnevnik.ba, Bljesak.info

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.