Novinari Gawkera formiraju udruženje radnika

Novinari Gawkera formiraju udruženje radnika

Novinari Gawkera formiraju udruženje radnika

Glasanjem u korist formiranja udruženja radnika, Gawker Media je postao prvi veliki američki online medij koji je preduzeo ovaj korak.

Zaposlenici kompanije Gawker Media, koja stoji iza niza popularnih web sajtova u SAD-u, ove su se sedmice glasanjem izjasnili za sindikalno udruživanje i, brojem glasova 80 prema 27, glasali za pridruživanje Američkoj asocijaciji pisaca, čime je ova kompanija postala prvi isključivo online medij čiji su se zaposleni organizovali u udruženje radnika.

Prema riječima Gawkerovog novinara Hamiltona Nolana, inicijativa za udruživanje nije bila motivirana napetostima između zaposlenih i vlasnika kompanije. "Svako radno mjesto treba sindikat", smatra Nolan. "Sindikat je jedini pravi mehanizam koji omogućava predstavljanje interesa radnika u kompaniji, te jedini stvarni način da radnici pregovaraju kao grupa, umjesto kao gomila odvojenih, nemoćnih jedinica." Direktor i osnivač Gawker Media, Nick Denton, izjavio je ovim povodom da mu je drago što Gawker predvodi online medije u suradnji i uključivanju.

Izvor: Gawker, New York Times