Novinar Radija Slobodna Evropa osuđen na šest godina zatvora u Bjelorusiji

Novinar Radija Slobodna Evropa osuđen na šest godina zatvora u Bjelorusiji

Novinar Radija Slobodna Evropa osuđen na šest godina zatvora u Bjelorusiji

“Optužbe za stvaranje ‘ekstremističke organizacije’ bile su direktno vezane za njegov rad za Radio Sloboda”, kažu iz IPI-ja.
 
foto: RFL/RE/Radio Sloboda
 
Sud u Bjelorusiji osudio je 8. juna freelance novinara bjeloruskog servisa Radija Slobodna Evropa Andreyja Kuznechika na šest godina zatvora po optužbama za ekstremizam.
 
Suđenje Kuznechiku, koji je uhapšen prošlog novembra, bilo je zatvoreno za javnost i optužen je za stvaranje ekstremističke grupe. Tužilaštvo nije saopćilo detalje optužbe, a nije poznato ni kako se izjasnio na sudu. 
 
Predsjednik i izvršni direktor Radija Slobodna Evropa Jamie Fly kazao je da je ovaj novinar osuđen po “smiješnim optužbama na suđenju iza zatvorenih vrata, koje je završeno za nekoliko sati”. “Jasno je da su se optužbe protiv njega pojavile tek krajem maja, više od šest mjeseci nakon što je uhapšen. Zahtijevamo njegovo momentalno puštanje na slobodu”, izjavio je Fly.
 
Međunarodni institut za medije (IPI) podsjeća da je Kuznechik prvobitno priveden u novembru 2021. godine, nakon čega su, kako navode iz ove organizacije za zaštitu slobode medija, policajci u civilu pretresli njegovu kuću i oduzeli opremu. Nakon toga je osuđen na 10 dana pritvora zbog huliganizma, a onda je uslijedila kazna od dodatnih 10 dana ali po odvojenim optužbama.
 
Međutim, kako piše IPI, ovaj novinar nikada nije pušten na slobodu, niti je njegova porodica obaviještena o optužbama koje su iznesene tek u maju ove godine.  “Optužbe za stvaranje ‘ekstremističke organizacije’ bile su direktno vezane za njegov rad za Radio Sloboda (bjeloruski servis RSE lokalno je poznat kao Radio Sloboda)”, kažu iz IPI-ja. 
 
“Ova osuda još jednom pokazuje očito zanemarivanje slobode izražavanja u Bjelorusiji i očita je ilustracija opakog obračuna vlade Aleksandra Lukašenka sa novinarima“, rekao je zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen koji je dodao da je jedini zločin Andreyja Kuznechika to što je iznosio istinu.
 
U Bjelorusiji su u ljeto 2020. izbili veliki antivladini protesti a aktivisti za ljudska prava kažu da se više od 1.200 političkih zatvorenika nalazi u pritvoru, uključujući oko 30 novinara.
 
Reuters piše da je Bjelorusija Radio Slobodnu Evropu i druge nezavisne medijske kuće koji finansiraju Sjedinjene Američke Države označila ekstremističkim organizacijama. 
 
 
Izvor: Reuters, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.