Novi alat Snapchata omogućava roditeljima da prate s kim se djeca dopisuju

Novi alat Snapchata omogućava roditeljima da prate s kim se djeca dopisuju

Novi alat Snapchata omogućava roditeljima da prate s kim se djeca dopisuju

U sklopu nove funkcije, roditelj će moći prijaviti i sumnjive naloge Snapovom timu za povjerenje i sigurnost o nalozima.
 
foto: Thought Catalog on Unsplash
 
Društvena mreža Snapchat danas pokreće novi alat za nadzor djece kao dio napora za sigurnost djece na internetu, kako su naveli iz ove kompanije.
 
Alat naziva Family Center (Porodični centar) omogućava roditeljima i starateljima da prate s kim se njihova djeca dopisuju u aplikaciji bez otkrivanja onoga šta jedni drugima pišu. I roditelj i dijete moraju prihvatiti pozivnicu za “Porodični centar” kako bi nadzorni alat imao efekta. Kada pozivnice budu prihvaćene s obje strane, roditelj može vidjeti cjelokupnu listu prijatelja svog djeteta i listu računa s kojima je imao interakciju u posljednjih sedam dana. Takođe, roditelj će moći i prijaviti sumnjive naloge Snapovom timu za povjerenje i sigurnost o nalozima.
 
“Naš cilj je bio da stvorimo skup alata dizajniranih da odražavaju dinamiku odnosa u stvarnom svijetu i podstaknu saradnju i povjerenje između roditelja i tinejdžera”, napisali su iz Snapchata u svom blogu. Ova funkcija bi trebala kopirati odnos iz stvarnog života, poput onoga kada roditelj dopušta djetetovim prijateljima da dođu kod djeteta kući, ali ne prati sve što govore, objasnili su.
 
Snap planira uvesti nove funkcije “Porodičnog centra” u narednih nekoliko sedmica, uključujući alate koji omogućavaju roditeljima da vide nove prijatelje koje su njihova djeca dodala zajedno s dodatnim kontrolama sadržaja. Snapov novi roditeljski nadzor dolazi dok zakonodavci nastavljaju svoj rad na rješavanju problema sigurnosti djece na internetu.
 
Nakon što je Facebookova zviždačica Frances Haugen objavila interne dokumente koji otkrivaju kako Metine platforme mogu naštetiti mladim korisnicima, neke od najvećih tehnoloških platformi pozvane su da svjedoče pred Kongresom Sjedinjenih Američkih Država. Pored predstavnika YouTubea i TikToka, pred komisijom Senata bila je i potpredsjednica za globalnu javnu politiku Snapa Jennifer Stout.
 
Na tom saslušanju, ona je rekla kako je “Snapchat napravljen kao protuotrov društvenim mrežama”. Nakon saslušanja, kompanija je objavila da radi na alatu “Porodični centar”.
 
U januaru je Snap pokrenuo funkciju koja ograničava broj prijedloga prijatelja koje djeca vide u svojoj aplikaciji. Prema navodima kompanije, djeca između 13 i 17 godina dobijaju samo prijedloge za naloge koji “imaju određeni broj zajedničkih prijatelja s tom osobom”.
 
Druge društvene mreže takođe su uvele veći roditeljski nadzor. Na primjer, TikTok omogućava roditeljima da postave kontrolu vremena provedenog ispred ekrana ili da, između ostalog, ograniče razmjenu poruka. Instagram takođe ima podršku za vremenska ograničenja koja postavljaju roditelji. Snapchat, međutim, ističe da ne zahtijeva toliko roditeljskog nadzora zbog načina na koji je njegova aplikacija dizajnirana. Na ovoj mreži tinejdžeri moraju biti zajednički prijatelji da bi započeli komunikaciju tako da je manji rizik za primanje neželjenih poruka od potencijalnih predatora, kako su naveli. Liste prijatelja su privatne i tinejdžerima nije dozvoljeno da imaju javne profile.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.