New Yorker podsjeća čitaoce na članke koji nisu pročitani do kraja

New Yorker: Aplikacija koja podsjeća čitaoce na članke koji nisu pročitani do kraja

New Yorker podsjeća čitaoce na članke koji nisu pročitani do kraja

Magazin The New Yorker osmislio je novu aplikaciju koja će njihove čitaoce podsjećati na članke koje su počeli čitati, ali ih, u nedostatku vremena, nisu uspjeli završiti.

Magazin poznat po objavljivanju (dužih) eseja i komentara trenutno istražuje najbolji pristup koji bi čitaocima omogućio da završe čitanje članaka online. Upravo zbog toga, na stranici New Yorkera ugrađena je nova aplikacija čiji je zadatak predvidjeti kada čitalac želi napustiti članak. U tom trenutku, pojavljuje se mali prozor koji postavlja pitanje čitaocu da li želi dobiti e-mail koji bi ga podsjetio na nezavršeni članak.

Aplikacija je za sada dostupna samo na desktop verziji stranice, a radi na principu pojavljivanja u trenutku kada se čitalac prestane kretati kroz stranicu i odluči se na vraćanje na početak. Kreatori aplikacije smatraju kako je upravo to trenutak u kojem su ljudi spremni napustiti određenu priču.

Foto: NiemanLab

Kada čitalac odluči da koristi aplikaciju i upiše svoju e-mail adresu, može birati u kojem trenutku želi dobiti podsjetnik za nastavak čitanja; odmah, za nekoliko sati, ili, najduže, za tri dana. Nakon primanja poruke – podsjetnika i vraćanja na stranicu, čitalac će moći nastaviti članak upravo na onom dijelu teksta na kojem je prethodni put stao.

Izvori: NiemanLab, API