"Napad na kamermana RTV Slona je napad na slobodu izražavanja"

Napad na kamermana RTV Slona je napad na slobodu izražavanja

"Napad na kamermana RTV Slona je napad na slobodu izražavanja"

Kamerman RTV Slon iz Tuzle, Branislav Pavičić, povrijeđen je jučer prilikom obavljanja redovnih redakcijskih zadataka u zgradi Vlade Tuzlanskog kantona.

Foto: RTV Slon

"Ekipa je pratila proteste nezadovoljnih radnika i nezaposlenih te kada je probijen policijski kordon, kamerman je ušao u zgradu kako bi snimio radnike. Ulaskom u zgradu, pripadnik MUP-a TK koji je radio na obezbjeđenju udario ga je pendrekom u predjelu glave. Podsjećamo, kamerman je imao sve službene oznake na sebi i službenu opremu kojom je snimao", naveo je za MC Online, Dino Durmić, urednik informativnog programa RTV Slon Tuzla.

Povodom navedenog slučaja, Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je javni protest Ministarstvu unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona uz objašnjenje da je sramotna činjenica da je napadnut kamerman na radnom zadatku i to od strane službene osobe čija je profesionalna obaveza štititi novinarske ekipe i omogućiti im siguran rad. "Ovaj čin predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja, dostojanstveno i sigurno obavljanje novinarskih zadataka", navodi se u saopštenju.

"Jučerašnji događaj još je jedna statistika više u broju povrijeđenih novinara i kamermana prilikom obavljanja redovnih zadataka. Uvrijeđeni današnjim incidentom, podsjećamo da nismo televizija niti jednog političkog režima i godinama savjesno i transparentno obavljamo svoj posao u korist građana", naveo je Durmić.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović osudila je napad na kamermana Branislava Pavičića: "Uloga policije je da štiti novinare i da osigura da oni mogu izvještavati o incidentima u javnom interesu na slobodan i siguran način. Osuđujem današnji napad na Pavičića, i pozivam vlasti da u potpunosti istraže napad i pokrenu krivični progon odgovornih".